Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti podílovým fondům?

Jaké jsou hlavní výhody ETF oproti podílovým fondům?

Zdravím, v poslední době hodně přemýšlím o investicích a chtěl bych se zeptat, jaké vlastně jsou hlavní výhody ETF, když je porovnám s klasickými podílovými fondy. Slyšel jsem, že ETF mají nějaké specifické výhody, ale nejsem si úplně jistý, jak to přesně funguje. Například, zajímalo by mě, jestli jsou ETF mnohem likvidnější než podílové fondy, nebo jak to je s náklady na správu. Také jsem slyšel, že u ETF je možné obchodovat během dne jako s akciemi, což mi přijde jako velká výhoda. A co se týče daní - jsou tam nějaké rozdíly mezi těmito dvěma typy investic? Vím, že podílové fondy mají často vyšší poplatky a měly by mít i delší dobu na vyřízení transakcí, ale rád bych se dozvěděl víc. Jak to máte s těmi ETF vy? Myslíte si, že jsou lepší volbou pro běžného investora? Děkuji za vaše názory!

142 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
Petra Tomešová
Petra Tomešová

ETF mají fakt super výhody oproti podílovým fondům. První věc je likvidita – s ETF můžeš obchodovat kdykoliv během dne, zatímco podílové fondy se vyřizují až na konci dne, což je dost nevýhodné, když chceš rychle reagovat na trh. Pak jsou tu náklady na správu, ETF bývají obecně levnější, protože většinou mají pasivní správu a nízké poplatky. U podílových fondů často narazíš na vyšší management fees. Co se týká daní, ETF mohou být daňově efektivnější kvůli způsobu, jakým se spravují – třeba nemáš rozdíly z prodeje podílových jednotek tak často jako u klasických fondů. Takže jo, pro běžného investora to většinou vypadá jako lepší volba, hlavně pokud chceš mít flexibilitu a nižší náklady.

113 slov
1.1 minut čtení
4. 11. 2024
Milan Holub
Milan Holub

Takže, pokud jde o ETF vs. podílové fondy, tak fakt, že ETF můžeš obchodovat jako akcie, je velká výhoda. Můžeš nakupovat a prodávat kdykoliv během dne, zatímco u podílových fondů čekáš na konec dne a pak ti spočítají cenu. To je obrovský rozdíl v likviditě.
Další věc jsou náklady – ETF mají obvykle nižší poplatky za správu než klasické podílové fondy. U těch podílových fondů často platíš víc, protože tam jsou manažeři a další náklady.
Co se týče daní, tak u ETF se většinou platí daně až při prodeji, což může být výhodnější než u podílových fondů, kde můžeš mít zdanění už během držení fondu.
Celkově bych řekl, že pro běžného investora jsou ETF často lepší volbou kvůli nízkým nákladům a flexibilitě. Ale jasně, záleží na osobních preferencích a investičních cílech.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2025
Elena Holušová
Elena Holušová