Charts.cz/Fórum/Co všechno zahrnout do 30% na potřeby podle 50/30/20 pravidla?

Co všechno zahrnout do 30% na potřeby podle 50/30/20 pravidla?

Čau, chci se zeptat, co vlastně všechno patří do těch 30% na potřeby podle toho známého 50/30/20 pravidla. Někde jsem četl, že to je rozdělení peněz, což zní super, ale nevím, co přesně by mělo být zahrnuto do těch potřeb. Myslí se tím třeba náklady na bydlení, jako je nájem nebo hypotéka? A co účty za energie, internet a podobně? Mám taky započítat jídlo a dopravu do práce? Jak to vlastně funguje s těmi nezbytnostmi a co když mám třeba zdravotní výdaje nebo platím nějaké půjčky? Jak moc flexibilní je tenhle systém, když mi třeba vypadne nějaká jiná položka? A co když mám děti, jak se tohle pravidlo mění? Můžete mi někdo prosím dát příklady toho, co všechno bych měl do těch potřeb zahrnout, abych se v tom lépe vyznal? Díky moc!

132 slov
1.3 minut čtení
26. 2. 2024
Magdaléna Malá
Magdaléna Malá

Takže, do těch 30% na potřeby podle 50/30/20 pravidla patří fakt všechny základní výdaje, co prostě musíš zaplatit, aby si přežil. Určitě tam zahrň nájem nebo hypotéku, to je jasný. Pak účty za elektřinu, plyn, vodu, internet – to všechno jde do potřeb. Jídlo taky počítej, i když možná ne to, co si kupuješ navíc nebo mlsáš. Doprava do práce se sem taky hodí, buď to bude benzín, nebo třeba MHD lístky. No a když máš nějaké zdravotní výdaje jako léky nebo pravidelné prohlídky, tak to bys měl taky započítat.

Pokud platíš půjčky, ty patří pod potřeby, protože bez toho se nedá žít. Flexibilita toho systému je fajn v tom smyslu, že když něco vypadne nebo se změní, můžeš si to prostě přizpůsobit. Co se týče dětí, tak tam můžeš zohlednit školní poplatky a další výdaje spojené s nimi. V podstatě jde o to mít pokryté všechny ty nezbytnosti pro běžný život.

151 slov
1.5 minut čtení
6. 9. 2024
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová

Takže, do těch 30% na potřeby podle 50/30/20 pravidla patří fakt tyhle základní věci. Určitě sem zahrň nájem nebo hypotéku, to je jasný. Pak do toho dej účty za energie, vodu, internet a telefon. Jídlo se taky počítá – jak domácí strava, tak občasné jídlo venku. Doprava do práce taky spadá do potřeb, takže pokud platíš za auto, benzín nebo MHD, tak to tam klidně dej.

Pokud máš nějaké zdravotní výdaje, jako třeba pravidelné léky nebo pojistky, tak to se taky může počítat mezi nezbytnosti. Půjčky na spotřební zboží bych spíš dal do těch 20% na splátky dluhů, ale když je to nutný výdaj, tak budiž.

Taky je potřeba myslet na děti. Všechno co se týká jejich vzdělání nebo zdravotní péče bys měl zahrnout taky do potřeb. Flexibilita v tomhle systému je docela fajn – když ti něco vypadne, prostě si upravíš rozpočet, ale drž se těch zásadních potřeb a neplýtvej na zbytečnosti. Snaž se mít jasnou představu o tom, co je nezbytný pro tvůj život a rodinu.

167 slov
1.7 minut čtení
21. 1. 2025
Blanka Němcová
Blanka Němcová