Charts.cz/Fórum/Jak mám začít s 50/30/20 pravidlem při rozpočtování?

Jak mám začít s 50/30/20 pravidlem při rozpočtování?

V poslední době se mi stále častěji objevuje to 50/30/20 pravidlo, ale upřímně vůbec nevím, jak s tím začít. Zní to jako skvělý způsob, jak si srovnat finance a mít přehled o tom, kolik peněz bych měl utrácet na různé kategorie. Jenže kde vůbec začít? Mám se nejprve podívat na všechny svoje příjmy nebo spíš na výdaje? A co když nemám pravidelný příjem, třeba jen občas dostávám honoráře nebo nějaké menší částky? Jak to pak vypočítat? Rád bych věděl, co všechno do těch 50 % potřebných výdajů zahrnout. Je to jen nájem, jídlo a doprava, nebo by tam měly být i věci jako pojištění nebo třeba splátky? A co ty ostatní dvě kategorie – jak je přesně rozdělit, když si nejsem úplně jistý, kolik z toho mám dát na úspory a investice? Vždycky jsem měl spíš chaos v rozpočtu a neuměl jsem si udržet přehled o svých financích. Je tohle pravidlo vůbec vhodné pro každého? Co když mám vlastně hodně dluhů, mám je splatit dřív nebo se řídit tímto principem? A taky by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na aplikace nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s rozpočtováním podle tohoto pravidla. Všechno mi přijde tak složité a nevím ani, jak s tím začít. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto systémem a co byste poradili někomu, kdo se chce do toho pustit?

223 slov
2.2 minut čtení
17. 7. 2024
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Takže, 50/30/20 pravidlo je fakt fajn, ale začátek může bejt dost zmatený. Nejdřív se podívej na svoje příjmy – pokud nemáš pravidelný příjem, tak zkus zjistit průměr z toho, co jsi za poslední měsíce dostal. To ti dá lepší představu o tom, kolik můžeš utrácet.

Teď k těm procentům. 50 % zaplní tvoje "nutné" výdaje – to zahrnuje nájem, jídlo, energie, dopravu a jo, i pojištění. Splátky dluhů bys měl taky zahrnout do této kategorie. Snaž se při tom počítat realisticky, co opravdu potřebuješ.

Pak 30 % máš na "přání" – tady můžeš dát třeba na zábavu, koníčky nebo něco, co ti udělá radost. Nakonec 20 % je na úspory a investice – ideálně bys měl něco šetřit na budoucnost nebo na nečekané výdaje.

Pokud jsi v dluzích, možná je lepší zaměřit se nejdřív na jejich splácení. Můžeš třeba upravit to rozdělení a víc peněz poslat na splátky dluhů.

Co se týče nástrojů, existuje spousta aplikací jako Mint nebo YNAB (You Need A Budget), kde si můžeš sledovat svoje výdaje a příjmy podle tohohle pravidla. Uvidíš to všechno přehledně na jednom místě a nebudeš mít takový chaos.

Zkus to vzít po krocích a nenech se tím zastrašit. Postupně si vytvoříš svůj systém.

199 slov
2 minut čtení
28. 7. 2023
Lukáš Žák
Lukáš Žák

Takže, začít s 50/30/20 pravidlem není tak složitý, jak to vypadá. Nejprve si sepiš všechny svoje příjmy – klidně měsíc zpět, abys měl přehled. Klidně i ty občasné honoráře. Pak vezmi částku a rozděl ji na ty tři kategorie: 50 % pro potřeby, 30 % pro přání a 20 % na úspory/investice.

Do potřeb zahrň nájem, jídlo, dopravu, ale taky pojištění a splátky dluhů. Všechno, co musíš platit, aby sis udržel střechu nad hlavou a jídlo na stole. U přání můžeš mít zábavu, jídlo venku, výlety atd. A 20 % na úspory – ideální je to dávat na spořící účet nebo investice.

Pokud máš dluhy, měl bys zvážit, kolik z těch 20 % dáš na splácení dluhů a jestli ti vůbec zbude něco na úspory. A co se týče aplikací, zkus třeba Mint nebo You Need a Budget – obě ti pomůžou sledovat finance a rozpočet.

Pravidlo je fajn pro většinu lidí, ale pokud máš hodně dluhů, tak možná nejdřív splatit tohle a pak začít s úsporami. Hlavně si to dělej podle sebe a vyzkoušej, co ti bude fungovat. Držím palce!

178 slov
1.8 minut čtení
25. 12. 2023
Radka Horálková
Radka Horálková