Jak mám začít s 50/30/20 pravidlem při rozpočtování?
V poslední době se mi stále častěji objevuje to 50/30/20 pravidlo, ale upřímně vůbec nevím, jak s tím začít. Zní to jako skvělý způsob, jak si srovnat finance a mít přehled o tom, kolik peněz bych měl utrácet na různé kategorie. Jenže kde vůbec začít? Mám se nejprve podívat na všechny svoje příjmy nebo spíš na výdaje? A co když nemám pravidelný příjem, třeba jen občas dostávám honoráře nebo nějaké menší částky? Jak to pak vypočítat? Rád bych věděl, co všechno do těch 50 % potřebných výdajů zahrnout. Je to jen nájem, jídlo a doprava, nebo by tam měly být i věci jako pojištění nebo třeba splátky? A co ty ostatní dvě kategorie – jak je přesně rozdělit, když si nejsem úplně jistý, kolik z toho mám dát na úspory a investice? Vždycky jsem měl spíš chaos v rozpočtu a neuměl jsem si udržet přehled o svých financích. Je tohle pravidlo vůbec vhodné pro každého? Co když mám vlastně hodně dluhů, mám je splatit dřív nebo se řídit tímto principem? A taky by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na aplikace nebo nástroje, které by mi mohly pomoci s rozpočtováním podle tohoto pravidla. Všechno mi přijde tak složité a nevím ani, jak s tím začít. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto systémem a co byste poradili někomu, kdo se chce do toho pustit?