Charts.cz/Fórum/Jak mohu rozložit své investice, abych se vyhnul velkým ztrátám?

Jak mohu rozložit své investice, abych se vyhnul velkým ztrátám?

Mám otázku ohledně investování a rozložení portfolia. Chtěl bych se vyhnout velkým ztrátám, ale nejsem si jistý, jak na to. Měl jsem nějaké zkušenosti s akciemi, ale po posledním propadu jsem se dostal do pocitu, že to nemusí být ta správná cesta. Slyšel jsem o různých metodách rozložení investic, jako je diverzifikace, ale nevím přesně, jak to udělat správně. Jaké jsou nejlepší praktiky pro rozložení investic v dnešním světě? Měl bych investovat do kryptoměn, nebo je lepší se zaměřit na realitní trh? Co NFT a jak se do toho zapojit? Zajímalo by mě také, kolik procent z celkového portfolia bych měl mít v jednotlivých kategoriích. Je lepší mít více menších investic nebo několik větších? Rád bych se dozvěděl o různých třídách aktiv a jak je efektivně kombinovat. Jaké jsou vaše tipy, abych minimalizoval riziko a maximalizoval šance na úspěch? Děkuji za rady!

142 slov
1.4 minut čtení
1. 5. 2022
Martina Vacková
Martina Vacková

Investování je vždycky riziko, a nejlepší způsob, jak se vyhnout velkým ztrátám, je fakt rozložení portfolia. Diverzifikace je klíčová – nesázej všechno na jednu kartu. Můžeš rozdělit své investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a třeba i kryptoměny. Zkus mít třeba 60% v akciích, 20% v dluhopisech a zbytek do alternativních investic jako nemovitosti nebo krypta.

Kryptoměny jsou dost volatilní, takže do nich dej jen malou část. Realitní trh může být stabilnější, ale zase to chce víc peněz na začátek. NFT jsou spíš spekulativní záležitost, měl bys být opatrný, pokud netušíš, co děláš.

Co se týče počtu investic – je lepší mít víc menších než pár velkých. Když jedno selže, tak tě to tolik nezabije. A sleduj trendy v různých třídách aktiv a měj přehled o trhu. Vyhnout se panice během propadů je taky důležitý. Takže si nastav nějakou strategii a drž se jí. Hodně štěstí!

143 slov
1.4 minut čtení
7. 3. 2023
Luboš Hácha
Luboš Hácha

Investování může být fakt oříšek, zvlášť když se snažíš vyhnout ztrátám. Diverzifikace je super způsob, jak na to. Zkus si rozdělit portfolio mezi akcie, dluhopisy a třeba i nemovitosti. Tím, že investuješ do různých aktiv, snížíš riziko, protože ne vše půjde dolů najednou. Co se týče procent, tak obvyklý poměr by mohl být třeba 60 % akcie, 30 % dluhopisy a 10 % alternativní investice jako kryptoměny nebo NFT. Ale to si musíš přizpůsobit podle svých cílů a tolerance k riziku.

Kryptoměny jsou dost volatilní, takže se na ně koukej jako na menší část portfolia. Realitní trh má svoje výhody – stabilitu a pasivní příjem, ale může být taky drahý na vstup. Co se týče NFT, tak to je spíš spekulace – můžeš zkusit nějaké menší investice, ale dej si pozor na hype.

Myslím, že lepší je mít víc menších investic než pár velkých – to ti dává větší flexibilitu a snižuje riziko. Každopádně je dobrý sledovat trhy a mít přehled o tom, co se děje. A nezapomeň pravidelně revidovat svoje portfolio a přizpůsobovat ho aktuálním podmínkám.

175 slov
1.8 minut čtení
24. 8. 2023
Milena Šebestová
Milena Šebestová