Charts.cz/Fórum/Kdy je dobré koupit ETF a kdy prodat?

Kdy je dobré koupit ETF a kdy prodat?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší čas na nákup ETF? Existuje nějaký konkrétní signál nebo důvod, proč bych měl zainvestovat do ETF? Co třeba sledování trhu, ekonomických ukazatelů nebo trendů v odvětví? Rozumím tomu, že cena ETF se může měnit a že jsou období, kdy je lepší počkat, ale jak to poznat? A co prodej? Kdy je ten správný okamžik na to zbavit se ETF? Mám sledovat poklesy cen, výkonnost fondu nebo snad ekonomické zprávy? Je dobré mít nějakou strategii nebo plán, na základě kterého se rozhodnu? Možná by mi pomohly i osobní zkušenosti ostatních investorů. Jak to vidíte vy? Kdy jste naposledy zvažovali nákup nebo prodej ETF a co vás k tomu vedlo?

115 slov
1.2 minut čtení
27. 10. 2023
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková

Když jde o nákup ETF, tak je dobrý čas většinou, když trh je v poklesu, nebo když se objeví nějaké pozitivní zprávy o odvětví, do kterého chceš investovat. Sledování ekonomických ukazatelů jako HDP, nezaměstnanosti nebo inflace ti může pomoct pochopit, jak se trh může hýbat. Je taky dobrý mít přehled o technických indikátorech a trendových čarách. Někdy se vyplatí nakupovat během "buy the dip" strategií, kdy se snažíš koupit na dně poklesu.

Co se týče prodeje, tam je to složitější. Když ETF začne klesat a má to dlouhodobější trend, tak je možná čas se zamyslet nad prodejem. Taky sleduj výkonnost fondu – pokud zaostává za svými konkurenty nebo benchmarkem, tak to může být varovný signál. Ekonomické zprávy a celkový sentiment na trhu taky hrají roli. Mít nějakou strategii je rozhodně lepší než jen reagovat na emoce.

Osobně jsem naposledy zvažoval prodej ETF, když jsem viděl, že sektor technologií šel dolů kvůli regulacím a já měl pocit, že by to mohlo dlouho trvat, než se to vzpamatuje. Chtěl jsem si radši ty peníze nechat a přesměrovat je jinam. Takže jo, plán a rozumíš tomu, co děláš, je fakt důležitý.

187 slov
1.9 minut čtení
14. 8. 2024
Lukáš Doležel
Lukáš Doležel

Je to dost individuální, ale obecně platí, že nejlepší čas na nákup ETF je, když jsou trhy na poklesu nebo když máš pocit, že nějaký sektor má před sebou růst. Sledování ekonomických ukazatelů jako HDP, inflace nebo úrokové sazby může pomoct. Taky je dobrý se dívat na trendy v odvětví a sledovat, co se děje ve světě – pandemie, politické změny a tak.

Co se týče prodeje, tady je to složitější. Můžeš se rozhodnout prodat, když cena ETF výrazně vzroste a ty si chceš vzít zisk. Nebo pokud začneš mít pocit, že výkonnost fondu klesá nebo se změní fundamenty trhu. Také je fajn mít plán – např. pokud cena spadne o určité procento, tak prodáváš.

Osobně se snažím sledovat celkové trendy a držím se dlouhodobějších investic, ale občas mě i zláká rychlý zisk, což může být risky. Každopádně doporučuji být trpělivý a nejednat v panice.

144 slov
1.4 minut čtení
3. 10. 2024
Miroslav Dvořák
Miroslav Dvořák