Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF, co všechno potřebuji vědět?

Jak začít investovat do ETF, co všechno potřebuji vědět?

Zajímám se o investování a poslední dobou jsem hodně slyšel o ETF, ale nevím vůbec, jak s tím začít. Mohli byste mi prosím poradit, co to vlastně je a jak to funguje? Jaké jsou výhody investování do ETF oproti třeba jednotlivým akciím nebo podílovým fondům? Myslíte si, že je to dobrý způsob, jak diverzifikovat své investice a minimalizovat riziko? Potřebuju nějaký speciální účet nebo platformu, kde bych mohl investovat do ETF? Jaké poplatky bych měl očekávat a jak se vůbec určují ceny těchto fondů? Mám také obavy ohledně danění výnosů z těchto investic, dá se to nějak optimalizovat? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké doporučené ETF pro začátečníky nebo na co bych se měl zaměřit, když vybírám konkrétní fondy. A jaký je nejlepší způsob, jak začít – mám investovat jednorázově nebo pravidelně? Budu rád za každou radu nebo zkušenost, protože bych rád začal budovat pasivní příjem a nevím, kde vlastně začít.

151 slov
1.5 minut čtení
23. 10. 2024
Monika Němcová
Monika Němcová

Takže, investování do ETF je celkem jednoduchý způsob, jak začít. ETF, neboli burzovně obchodované fondy, ti umožňují koupit si kousek spousty různých akcií nebo jiných aktiv najednou. Je to jako mít košík s ovocem – místo jednoho jabka seženeš mix. Výhodou je, že ti to pomůže rozložit riziko, což je fajn pro začátečníky.

Když začneš, potřebuješ si otevřít investiční účet u nějaké brokerské platformy. Většina z nich to dělá online a většinou se dají najít i bez poplatků za vedení účtu. Poplatky za obchodování ETF bývají většinou nízké, ale pozor na ty skryté, co si vezme broker.

Ceny ETF se určují podle hodnoty aktiv, které v sobě mají. Tohle může kolísat během dne podle trhu. Co se týče zdanění výnosů, to záleží na tvé konkrétní situaci a zemi, kde žiješ. Obecně platí, že pokud prodáš ETF se ziskem, tak na to budeš muset zaplatit daň – ale existují způsoby, jak optimalizovat daně třeba skrze dlouhodobé držení.

Doporučení pro začátečníky? Zkus nějaké široce diversifikované ETF, třeba na akcie S&P 500 nebo globální indexy. A jestli investovat jednorázově nebo pravidelně? Pravidelný příspěvek ti může pomoct vyhladit výkyvy na trhu a snížit riziko vstupu v nevhodnou dobu.

Celkově je to fajn způsob, jak začít budovat pasivní příjem bez toho, abys musel sledovat jednotlivé akcie každý den.

210 slov
2.1 minut čtení
4. 9. 2024
Šárka Kočová
Šárka Kočová

Takže, investování do ETF je vlastně docela jednoduché. ETF jsou fondy, které se obchodují jako akcie, což znamená, že můžeš kupovat a prodávat během dne na burze. Mají výhody jako nízké poplatky a diverzifikaci, protože investuješ do celého koše akcií nebo jiných aktiv najednou. To ti pomůže minimalizovat riziko, protože nesázíš jen na jednu společnost.

Pro začátek potřebuješ nějakého brokera, kde si otevřeš obchodní účet. Je dobrý se podívat na poplatky – některý platformy mají nulové poplatky za obchodování s ETF, což je super. Ceny ETF se určují podle hodnoty aktiv, co fond drží, takže když stoupají nebo klesají akcie v tom fondu, reflektuje to cenu ETF.

Ohledně danění, to záleží na tom, kde žiješ. V ČR je to obvykle zdaněné jako příjem z kapitálového majetku, ale můžeš optimalizovat investice pomocí různých strategií, třeba držet ETF déle než 3 roky.

Doporučuji začít s nějakým široce diverzifikovaným ETF, třeba S&P 500 nebo MSCI World – prostě něco, co pokrývá hodně firem. Jestli investovat jednorázově nebo pravidelně? Pravidelné investování ti pomůže vyhnout se psychologickým pastím a průměrovat náklady.

Takže shrnuto: otevři si účet u brokera, vyber si ETF podle toho, co tě zajímá (nebo co má dobrou výkonnost), a zvaž pravidelné investice. Držím palce!

198 slov
2 minut čtení
10. 9. 2024
Simona Bláhová
Simona Bláhová