Co je levnější, nákup ETF nebo jednotlivých akcií?
Zajímalo by mě, co vlastně vychází levněji, když chci investovat do akcií. Mám na mysli srovnání mezi tím, když si koupím jednotlivé akcie různých společností nebo když investuji do ETF. Jak to vlastně funguje? Představte si, že chci začít investovat a mám určitou částku peněz, třeba pár tisíc korun. Pokud bych se rozhodl koupit akcie jednotlivě, tak to může být dost drahé, zvlášť pokud bych chtěl diverzifikovat svůj portfoliu a držet akcie několika různých firem. Můžu narazit na různé poplatky za transakce, což by celé mohlo prodražit. Na druhou stranu, když zainvestuji do ETF, tak tam sice platím nějaké poplatky za správu fondu, ale získám hned podíl ve spoustě různých akcií najednou. Takže to vlastně může být levnější varianta? Jak to vnímáte vy? Je lepší mít kontrolu nad jednotlivými akciemi a platit víc, nebo raději vsadit na ETF a nechat si spravovat investice? Jaké máte zkušenosti nebo tipy pro začátečníky? Vím, že každý má jiný přístup k investování, ale co se osvědčilo vám? Děkuju za odpovědi!