Jaké jsou výhody a nevýhody investování do ETF oproti akciím?
Zajímalo by mě, co si vlastně myslíte o investování do ETF ve srovnání s klasickými akciemi. Slyšel jsem, že ETF může být skvělou volbou pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio, ale jak to funguje v praxi? Jaké jsou ty hlavní výhody, které by měly přimět investory zvolit ETF místo jednotlivých akcií? Například, je pravda, že ETF nabízí nižší riziko díky rozložení investic? A co poplatky? Jsou výrazně nižší než při obchodování s akciemi? Na druhou stranu, slyšel jsem také o nevýhodách ETF. Může se stát, že když investuji do ETF, ztratím možnost profitovat z růstu konkrétních akcií, které bych si koupil přímo. Jak moc je to důležité při rozhodování o investici? A co likvidita a dostupnost – jak se porovnává s nákupem jednotlivých akcií? Je lepší mít větší kontrolu nad konkrétními akciemi nebo se spolehnout na širší spektrum investic přes ETF? A nakonec – existují nějaké specifické situace nebo trhy, kdy je investice do akcií výhodnější než do ETF? Jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti.