Charts.cz/Fórum/Na co se zaměřit při investici do NFT?

Na co se zaměřit při investici do NFT?

Když jsem konečně zahlédl to trendy téma NFT, tak jsem si říkal, že bych se mohl podívat na to, jak do toho vlastně vstoupit. Ale víte co? Když čtu ty různé články a příspěvky, mám v tom obrovský zmatek. Co je vlastně důležité mít na paměti, když se rozhodnu investovat do NFT? Jaké faktory by měly hrát roli při mém rozhodování? Myslím, že hodně lidí mluví o hodnotě umění a o tom, že některé NFT mohou být vzácné a cenné, ale jak to poznám? Jak zjistím, která díla nebo projekty mají potenciál a které jsou jen bublina? A co ta celá otázka komunity – má význam investovat do projektů, které mají silnou základnu fanoušků? Nebo je lepší se soustředit na umělce s prokazatelnými úspěchy? A co technologie? Jak důležitý je blockchain, na kterém je konkrétní NFT vytvořeno? Měl bych se podívat i na poplatky za transakce a další náklady spojené s nákupem? A co pokud se rozhodnu prodat – jak snadné je to udělat? Jak poznám, kdy je správný čas na prodej, abych z toho měl co největší zisk? Vím, že trh s NFT je dost volatilní a může se hodně rychle měnit. Takže pokud do toho půjdu, musím být připravený na možné riziko. Jaká jsou vaše doporučení pro začátečníka jako jsem já? Co byste poradili člověku, který chce investovat do NFT poprvé a nechce udělat chybu?

227 slov
2.3 minut čtení
29. 10. 2024
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Když chceš investovat do NFT, tak je dobrý mít na paměti pár věcí. Zaprvé, zkus se zaměřit na umělce nebo projekty, který mají nějakou historii a fanouškovskou základnu. Silná komunita fakt hodně pomáhá, protože když lidi něco chtějí, tak to má větší šanci na růst. Zjisti si, jaký styl umění tě baví a co je v trendu, ale nezapomínej na to, že trendy se rychle mění.

Technologie je taky důležitá, podívej se na blockchainy jako Ethereum – to je teď nejpopulárnější pro NFT. Ale dej si pozor na poplatky za transakce – někdy můžou být dost vysoký a snížit tvoje zisky. Když už kupuješ NFT, tak se dívej na rarity a unikátnost, to jsou fakt klíčový faktory.

A pokud chceš prodat, sleduj trh. Je dobrý mít strategii a vědět, kdy je správný čas prodat. Třeba když se cena dostane nahoru nebo když se ti podaří najít někoho, kdo je ochotnej zaplatit. Ale buď připravenej na riziko, trh s NFT je dost volatilní a můžeš i prodělat. Takže investuj jen tolik, kolik můžeš ztratit. Hodně štěstí!

174 slov
1.7 minut čtení
21. 12. 2023
Zdeněk Mareš
Zdeněk Mareš

Investice do NFT může být docela zmatená, ale tady je pár tipů, co sledovat. Za prvé, zjisti si něco o umělci nebo projektu, než se do toho pustíš. Když má nějakej umělec dobrou reputaci a jeho práce už něco prodala, je to lepší signál než jen náhodná kolekce. Pak se podívej na komunitu kolem projektu – pokud mají silnou základnu fanoušků a aktivní diskuse, to může značit, že NFT má potenciál.

Důležitý je i blockchain, na kterém je NFT postaveno. Ethereum je nejrozšířenější, ale jsou i další jako Solana nebo Tezos. Zjisti si, kolik stojí poplatky za transakce, protože to může ovlivnit tvůj zisk při prodeji. Zkus zjistit i nějaký trendy v trhu; když začneš vidět růst zájmu o určité typy NFT nebo umělce, může to být fajn příležitost.

A co se prodeje týče – nikdy nevíš, kdy je ten pravý čas. Mnozí doporučují prodávat, když dosáhneš určitého zisku nebo když začneš mít pocit, že trh klesá. Hodně lidí udělá chybu tím, že čekají na "maximální" cenu a pak prodávají moc pozdě. Takže buď obezřetný a připravený na rizika. Drž hlavu nahoře a uč se. To chce čas.

186 slov
1.9 minut čtení
5. 10. 2024
František Kraus
František Kraus