Charts.cz/Fórum/Jak poznat cennost NFT?

Jak poznat cennost NFT?

Když se teď hodně mluví o NFT a jejich hodnotě, zajímá mě, jak vlastně zjistit, jestli je nějaké NFT cenné nebo ne? Vím, že se to hodně liší podle toho, kdo to prodává a co to vlastně je, ale jak mám začít? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo faktory, které bych měl sledovat? Například, je důležitá historie prodeje? A co takové věci jako komunitní podpora nebo umělecká hodnota? Měli byste se dívat na známé tvůrce nebo značky? Jak moc hraje roli to, kolik lidí o ten konkrétní NFT projevuje zájem? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké nástroje nebo weby, které by mi pomohly analyzovat trh s NFT a zjistit aktuální trendy. V poslední době jsem slyšel o nějakých platformách, kde si můžete prohlédnout žebříčky nejprodávanějších NFT a podobně. Ovlivňuje to hodnotu NFT, pokud se o něčem hodně mluví na sociálních sítích? Jak poznám, že se jedná o hype a ne o dlouhodobou investici? Rád bych znal názory a zkušenosti ostatních.

160 slov
1.6 minut čtení
27. 5. 2023
Robert Chalupa
Robert Chalupa

Když řešíš cennost NFT, tak si dej pozor na pár věcí. Historie prodeje je fakt důležitá – pokud už nějaký NFT měl vysoké ceny v minulosti, je pravděpodobnější, že má potenciál i do budoucna. Komunitní podpora hraje taky velkou roli. Když je kolem projektu silná komunita, může to udělat hodně. Známi tvůrci a značky jsou většinou zárukou kvality – pokud to vytvořil někdo známý, je větší šance, že to bude mít hodnotu. Zájem lidí je další faktor; čím víc lidí o NFT mluví nebo ho chce, tím lépe. Sleduj trendy na sociálních sítích, ale buď opatrný, ať nespadneš do hype. Nástroje jako OpenSea nebo Rarity.tools ti můžou pomoc s analýzou trhu a prodeji. Vždycky se snaž zjistit, jestli ten zájem není jen chvilkový trend nebo něco trvalejšího.

127 slov
1.3 minut čtení
17. 12. 2024
Emil Hácha
Emil Hácha

Takže, co se týče hodnoty NFT, je toho dost, co sleduješ. První věc, co bych zmínil, je historie prodeje. Když se podíváš na to, kolik se za nějaké NFT už platilo, může ti to hodně napovědět. Taky je fajn kouknout na autora nebo značku – známí tvůrci většinou zajišťují vyšší poptávku. Komunitní podpora je další důležitý faktor, lidi určitě chtějí vlastnit něco, co má fanoušky a dobrou pověst.

Zajímavé jsou i žebříčky na různých platformách jako OpenSea nebo Rarible, kde najdeš nejprodávanější kousky a trendy. To ti dá představu o tom, co teď frčí. Když vidíš hodně buzz na sociálních sítích, může to být znamení zájmu, ale dávej pozor na hype – často to rychle opadne a pak to s cenou jde dolů.

Celkově je důležitý kombinovat tyhle faktory a dělat si vlastní názor. Měj na paměti, že hodnota NFT může být dost volatilní a není to vždy jistá investice.

150 slov
1.5 minut čtení
31. 7. 2024
Ondřej Král
Ondřej Král