Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, zda jsou akcie opravdu podhodnocené?

Jak zjistit, zda jsou akcie opravdu podhodnocené?

Zajímá mě, jak vlastně poznat, jestli jsou akcie firmy podhodnocené. Četl jsem nějaké články o tom, že existují různé metody, jak to zjistit, ale přijde mi to všechno dost složité a nejasné. Mám na mysli třeba P/E poměr nebo nějaké jiné ukazatele, ale nejsem si jistý, jak je správně interpretovat. Jak se dá zjistit, jestli je cena akcií nižší než jejich skutečná hodnota? Myslím, že existují i další faktory, které do toho hrají roli, jako třeba celková situace na trhu nebo vývoj v daném odvětví. Nejspíš bych měl sledovat i nějaké fundamentální ukazatele nebo zprávy o společnosti, ale co přesně hledat? A co když se akcie tváří jako podhodnocené, ale ve skutečnosti to tak není? Jak se vyhnout těmto nástrahám? Jakou roli hraje psychologie trhu a očekávání investorů? Je dobré se zaměřit na dlouhodobější trendy nebo spíše krátkodobé výkyvy? Co byste doporučili jako nejlepší přístup k analýze podhodnocených akcií? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože investování do akcií mě velmi zajímá a chci se v tom zlepšit.

169 slov
1.7 minut čtení
17. 9. 2022
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

Když chceš zjistit, jestli jsou akcie podhodnocené, tak je dobré kouknout na různé ukazatele. P/E poměr je fajn start, ale ne jediný. Zajímalo by mě, jaký je průměr pro obor, protože třeba technologie mají jiný standard než třeba energie. Pak se podívej na PEG poměr, ten ti dá lepší obrázek o tom, jak se cena akcií vyvíjí v souvislosti s růstem zisků.

Důležitý jsou taky fundamenty firmy - sleduj příjmy, zisky, dluhy a marže. Novinky a zprávy o firmě a odvětví ti můžou hodně napovědět, obzvlášť pokud firma mění strategii nebo má nějaké problémy.

Psychologie trhu hraje roli taky - investoři často reagují na emoce, což může způsobit výkyvy cen. Někdy se akcie tváří podhodnoceně kvůli panice, jindy zas přes hype. Dlouhodobější trendy jsou asi lepší cesta než řešit krátkodobé skoky, protože ty můžou být dost zavádějící.

Nakonec je dobré mít svůj vlastní názor na hodnotu firmy a nenechat se unést jen tím, co říkají ostatní. Vždycky je dobré udělat si vlastní analýzu a pokud se ti něco nezdá, radši si dej pozor.

171 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2024
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová

Pokud chceš zjistit, jestli jsou akcie podhodnocené, tak první věcí je podívat se na P/E poměr. Když je nízký ve srovnání s konkurencí nebo průměrem v oboru, může to naznačovat, že jsou akcie levné. Pak taky zkoumej P/B poměr, což ti ukáže hodnotu firmy v porovnání s jejími aktivy. Nepodceňuj ani dividendový výnos – pokud firma vyplácí stabilní dividendy a má vysoký výnos, může to být dobrá známka stability.

Důležité je sledovat i fundamentální analýzu, jako jsou tržby, zisky a dluhy. Pokud firma roste, ale cena akcií klesá, může to být příležitost. Ale pozor! Někdy to může znamenat i problémy, takže se dívej na zprávy o společnosti a celkové situaci v odvětví.

Psychologie trhu hraje velkou roli – když je špatná nálada na trhu, ceny akcií mohou klesnout i u zdravých firem. Snaž se nepanikařit a mysli dlouhodobě. Krátkodobé výkyvy jsou normální.

Vždycky je dobré mít diversifikované portfolio a nevkládat všechno do jedné akcie. Takže udělej si domácí úkoly, sleduj trendy a buď opatrný. Když si nejsi jistý, zkus se poradit s někým zkušenějším.

177 slov
1.8 minut čtení
17. 9. 2024
Šárka Machačová
Šárka Machačová