Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a stojí za to do nich investovat?

Co jsou NFT a stojí za to do nich investovat?

Nedávno jsem se začal zajímat o svět kryptoměn a digitálních aktiv, a narazil jsem na pojem NFT. Všichni kolem mě o tom mluví, ale já mám pořád v hlavě zmatek. Co vlastně NFT jsou? Je to jen další módní trend, nebo mají skutečnou hodnotu? Jak se liší od klasických investic, jako jsou akcie nebo nemovitosti? Slyšel jsem, že některé NFT se prodávají za obrovské částky, ale jak poznám, které z nich mají potenciál stát se opravdu cenné? Zajímalo by mě, jestli je dobré investovat do NFT, pokud jsem laik a jaké jsou rizika spojená s těmito digitálními tokeny. Je pravda, že NFT mohou být skvělou příležitostí pro pasivní příjem, nebo je to jen klam? Jaký je váš názor na to, jestli se vyplatí strávit čas a peníze investováním do NFT? Jak vůbec začít, když chci do tohoto světa proniknout? Mnoho lidí tvrdí, že je to budoucnost umění a sběratelství. Takže co si o tom myslíte? Mohou NFT přinést zisk i někomu jako jsem já, kdo s tímto světem teprve začíná?

170 slov
1.7 minut čtení
26. 6. 2023
Bedřich Doležal
Bedřich Doležal

NFT, nebo jak se říká nezaměnitelné tokeny, jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví něco unikátního, jako je umění, hudba nebo dokonce i tweet. Jde o tokeny na blockchainu, což znamená, že jsou bezpečně zaznamenané a nikdo je nemůže zfalšovat. Teď k otázce investování – jasně, je to trend, ale má i svou hodnotu. Rozhodně se liší od akcií nebo nemovitostí, protože tyhle digitální tokeny jsou mnohem rizikovější a jejich cena hodně kolísá podle poptávky.

Některé NFT se prodávají za šílené částky. Jak poznat ty cenné? To je těžké, většinou to chce znalosti trhu a sledování aktuálních trendů. Někdy se vyplatí investovat do umělců, kteří mají rostoucí popularitu.

Rizika jsou hlavně v tom, že trh je nestabilní. Můžeš koupit NFT za velké peníze a za rok zjistit, že už o něj nikdo nestojí. Pasivní příjem z NFT může být realita, ale většinou to platí pro zkušenější investory. Pokud jsi laik, doporučil bych začít s malými částkami a hodně se učit.

Pokud tě to zajímá, začni prozkoumávat různé platformy jako OpenSea nebo Rarible a sleduj trendy na sociálních sítích. Ale buď opatrný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

189 slov
1.9 minut čtení
14. 8. 2024
Viktor Kočí
Viktor Kočí

NFT, neboli nezaměnitelné tokeny, jsou digitální certifikáty vlastnictví, které se většinou používají pro umění, videa, hudbu nebo jakýkoliv jiný digitální obsah. Každé NFT je unikátní a to je to, co mu dává hodnotu. Lidi hodně mluví o tom, že je to budoucnost umění a sběratelství, ale je tu taky spousta spekulací. Některé NFT se prodávají za obrovské částky, ale to neznamená, že každé má potenciál. Je to dost riskantní investice, hlavně pro začátečníka. Ceny mohou hrozně kolísat a většina projektů může skončit jako flop.

Co se týče investování do NFT jako pasivního příjmu, záleží na tom, co koupíš a jaké máš znalosti o trhu. Můžeš narazit na skvělé příležitosti, ale taky dost ztratit. Pokud chceš začít, doporučuji se nejdřív pořádně vzdělat o tom, jak fungují blockchainy a trhy s NFT. Podívej se na známé platformy jako OpenSea nebo Rarible a sleduj trendy. Vždycky si dej pozor na rizika a investuj jen tolik, kolik můžeš ztratit.

154 slov
1.5 minut čtení
13. 7. 2024
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda