Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat, když mám jen pár set korun?

Jak začít investovat, když mám jen pár set korun?

Chtěl bych se zeptat, jestli je vůbec možné začít investovat, když mám jen pár set korun. Mám takový pocit, že většina lidí, co o investicích mluví, má minimálně několik tisíc nebo i víc, ale já bych rád věděl, jak to vidíte s malým kapitálem. Jaké možnosti vlastně existují pro někoho, kdo chce začít s nízkými částkami? Myslím tím třeba akcie, nebo i to známé ETF a další věci. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké platformy nebo aplikace, které umožňují investovat s malými částkami. Je to vůbec rozumné? Co říkáte na kryptoměny? Je dobrý nápad investovat do nich s malým rozpočtem? A co NFT, je to také cesta pro začátečníky, nebo byste doporučili raději něco jiného? A jak je to vlastně se správou rizika, když nemám moc peněz na ztrátu? Co byste poradili někomu jako já, kdo teprve začíná a hledá způsob, jak zhodnotit svoje úspory? Děkuju za jakékoli tipy a rady!

151 slov
1.5 minut čtení
22. 1. 2025
Robert Chalupa
Robert Chalupa

Začít investovat s pár stovkami je určitě možný, i když to může vypadat nejasně. Dneska už jsou platformy jako třeba Fio, Robinhood nebo Revolut, co ti umožní investovat i s malýma částkama. Třeba ETF jsou super volba pro začátečníky, protože rozkládají riziko do více akcií a ty si nemusíš lámat hlavu nad tím, kterou jednu koupit. Co se týče akcií, můžeš zkusit koupit třeba fractional shares, což je vlastně možnost pořídit si jen část akcie, takže nemusíš mít tisíce.

Kryptoměny jsou trochu riskantní, ale pokud tě to zajímá a jsi ochotnej riskovat pár stovek, tak proč ne? Můžeš zkusit nějaký stabilnější altcoiny, ale buď opatrnej. NFT bych asi nedoporučil na začátek – to je hodně spekulativní a s malým rozpočtem to může být dost risky.

Co se týče správy rizika, snaž se investovat do něčeho, co chápeš a co máš aspoň trochu prozkoumaný. Rozhodně neinvestuj všechno do jedné věci a měj na paměti, že můžeš přijít o peníze. Je dobrý si udělat nějakej plán a alespoň pár měsíců sledovat trh, než se do něčeho pustíš. V konečný řadě jde o to učit se a postupně zvyšovat svůj kapitál.

187 slov
1.9 minut čtení
2. 11. 2023
Daniel Hloušek
Daniel Hloušek

Jasně, investovat s pár stovkami je určitě možný. Dneska už existuje spousta platforem jako Revolut nebo Fio, kde můžeš začít i s malými částkami. Akcie a ETF jsou fajn, protože můžeš diversifikovat a minimalizovat riziko. A co se týče kryptoměn, tam je to riskantnější, ale pokud se na to díváš spíš jako na zábavu a ne na jistý zisk, proč ne. NFT je podle mě dost spekulativní, radši bych se zaměřil na něco stabilnějšího. Hlavně si dej pozor na správu rizika – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Dobrý začátek může být pravidelný investování třeba do ETF a pomalu se učit víc o trhu. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
15. 3. 2024
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík