Charts.cz/Fórum/Jak fungují yield farming a staking v DeFi?

Jak fungují yield farming a staking v DeFi?

Zajímalo by mě, jak přesně fungují tyto mechanismy, protože jsem slyšel, že se nabízí skvělé příležitosti, jak vydělat na kryptoměnách. Jaký je rozdíl mezi yield farmingem a stakingem? Vím, že obě tyto metody se často používají v decentralizovaných financích a slibují pasivní příjem, ale nejsem si jistý, jak to vlastně celé funguje. Když někdo mluví o yield farmingu, říká, že se tam investují kryptoměny do různých likviditních poolů. Ale co to vlastně znamená? Jaké jsou rizika spojená s tímto způsobem investování? A co se týče stakingu, slyšel jsem, že je to jednodušší cesta, jak získat odměny tím, že zamknu své tokeny v určitém protokolu. Jaké tokeny se dají stakeovat a jaké výnosy mohu očekávat? Všichni říkají o APY a různých procentech, ale já nevím, jak si to mám představit. Obávám se, že bych mohl přijít o peníze nebo udělat nějakou chybu. Takže pokud byste mi mohli podrobněji vysvětlit fungování těchto dvou konceptů a poradit mi, na co si dát pozor, byl bych moc vděčný.

164 slov
1.6 minut čtení
15. 7. 2024
Andrea Vejvodová
Andrea Vejvodová

Takže, yield farming a staking jsou opravdu zajímavé způsoby, jak si na kryptoměnách přivydělat. V podstatě, yield farming zahrnuje poskytování likvidity do různých poolů, což znamená, že ty svoje krypto vkládáš do decentralizovaných burz nebo protokolů. Ty pak používají tvoji likviditu pro obchodování a ty dostáváš odměny v podobě tokenů. Čím víc likvidity tam dáš, tím víc můžeš vydělat, ale taky to nese větší riziko – třeba impermanent loss, což je ztráta způsobená kolísáním cen tokenů v poolu.

Staking je takový jednodušší proces. Prostě zamkneš svoje tokeny v nějakém projektu a on ti za to platí odměny. Většinou je to u projektů, které používají proof-of-stake mechanismus. Můžeš stakeovat různé tokeny jako ETH (po přechodu na PoS), ADA nebo DOT. Co se týče výnosů, APY se pohybuje od pár procent až po desítky procent v závislosti na projektu a trhu.

Rizika? No, pokud se cena tokenu propadne, tak i když dostaneš odměny, ty tokeny můžou mít menší hodnotu. Takže si dej pozor na projekty, co neznáš, a radši investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Je dobrý si pořádně pročíst všechny podmínky a třeba i vyzkoušet menší částku než hned všechno.

Každopádně to chce mít oči otevřené a informovat se.

198 slov
2 minut čtení
27. 9. 2024
Radka Beranová
Radka Beranová

Takže k tomu yield farmingu a stakingu. Oba tyhle způsoby, jak vydělávat na kryptoměnách, fakt fungujou, ale trochu jinak. U stakingu prostě vezmeš svoje tokeny, zamkneš je v nějakém protokolu a dostáváš odměny. Je to jako se spořicím účtem – dal jsi peníze do banky a ta ti platí úroky. Takže třeba tokeny jako ETH nebo ADA se většinou dají stakeovat. Výnosy jsou různý, ale můžeš čekat tak 5-15% ročně, někdy víc, samozřejmě záleží na konkrétním projektu.

Yield farming je o něco víc složitější. Tady jdeš do likviditních poolů, což jsou jako skupiny peněz, který lidi dávají dohromady pro obchodování. Ty tam vložíš svoje kryptoměny a dostáváš výnosy z poplatků za obchodování, ale i z tokenů, co dostaneš jako odměnu za poskytnutí likvidity. Můžeš ale skončit v situaci, kdy ztrácíš víc než vyděláš kvůli poklesu ceny tokenů nebo impermanent loss (to je když cena tvých tokenů v poolu klesne oproti tomu, kdy jsi je tam dal).

Rizika jsou u obou metod dost velká – u stakingu můžeš přijít o peníze kvůli kolísání ceny tokenů, a u yield farmingu je to ještě více riskantní s těma likviditníma poolama. A APY (annual percentage yield) ti ukazuje, jaké výnosy můžeš očekávat za rok, ale bacha na to, že tyto čísla můžou být hodně zavádějící.

Obecně platí nedávat všechny peníze do jednoho projektu a vždycky se podívat na rizika. Můžeš zkusit začít s menší částkou, abys zjistil, jak to funguje. Dobře si prozkoumej projekty a jejich reputaci – to je klíčový!

244 slov
2.4 minut čtení
9. 6. 2024
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš