Charts.cz/Fórum/Jak investovat do NFT, když jsem úplný začátečník?

Jak investovat do NFT, když jsem úplný začátečník?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já bych rád věděl, jak do toho vůbec proniknout, protože jsem v této oblasti naprostý nováček. Slyšel jsem, že NFT mohou být skvělou investicí, ale mám z toho docela chaos v hlavě. Můžete mi prosím poradit, jak začít? Co všechno potřebuji vědět, než se do toho pustím? Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup a prodej NFT? A je pravda, že je důležité mít nějakou kryptoměnu jako Ethereum pro investice do NFT? Jak si vybrat správné NFT, do kterého bych mohl investovat? Na co si dát pozor, aby mě někdo nenapálil? Myslíte si, že je to vůbec dobrý nápad investovat do NFT, nebo bych měl raději počkat, až se situace ustálí? A co je vlastně to mintování, o kterém všichni mluví? Jaký je proces za tím a jak moc složité to je pro začátečníka jako já? Rád bych měl nějaké konkrétní tipy nebo doporučení na projekty, které by mohly stát za vaši pozornost. Děkuju moc za jakoukoli pomoc, protože mám pocit, že mi to jde úplně nad hlavu.

176 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2022
Dominik Ševčík
Dominik Ševčík

Takže, NFT je fakt zajímavá oblast, ale chápu, že to může být zmatený. První krok je, že potřebuješ kryptoměnu, většinou se používá Ethereum. Abys mohl začít, založ si peněženku jako MetaMask – je to snadný a dobře se to používá. Pak si koupíš nějaký ETH na burze (např. Coinbase nebo Binance) a přetáhneš to do své peněženky.

Co se platforem týče, OpenSea je asi největší a nejznámější místo na nákup a prodej NFT. Tam najdeš spoustu projektů, od umění po herní věci. Při výběru NFT se koukni na pověst autora, zájem o projekt a jakou má komunitu. Taky se dívej na ceny - někdy jsou věci předražený.

Co se týče mintování, to je proces, kdy tvoříš nový NFT. Není to zas tak složitý, ale musíš mít jasnou představu o tom, co chceš vytvořit a jaký to má mít hodnotu.

A jo, dej si pozor na podvody! Vždycky dbej na důvěryhodnost projektu a rozhodně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Investice do NFT může být super, ale furt je to dost rizikový. Pokud nejsi jistý, možná by bylo lepší počkat a sledovat trh.

Takhle obecně - začni s menšími investicemi a uč se po cestě! Akorát buď opatrnej.

194 slov
1.9 minut čtení
17. 10. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová

Investice do NFT může být fakt zajímavá, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Nejdřív si musíš pořídit nějakou kryptoměnu, většinou se používá Ethereum, protože většina NFT je postavených na jeho blockchainu. Takže si založ peněženku jako MetaMask a nakup si nějaké ETH přes burzu jako Coinbase nebo Binance.

Pokud jde o platformy, doporučuji začít s OpenSea nebo Rarible, tam najdeš spoustu NFT k prodeji. Je dobrý prozkoumat různé projekty a zjistit, co se ti líbí. Sleduj umělce a komunity na sociálních sítích, to ti může pomoct pochopit, co je teď v kurzu.

Při výběru NFT buď opatrný, sleduj historii prodeje a žebříčky popularity. Zkontroluj, jaké má to NFT raritní vlastnosti a kolik jich je v oběhu. A pozor na podvody! Vždycky si ověřuj, že nakupuješ od důvěryhodných zdrojů.

Mintování je proces, kdy tvoříš nové NFT, takže pokud bys chtěl vytvořit vlastní, budeš muset projít tímto postupem. Nepotřebuješ být expert, ale bude to chvíli trvat, než se to naučíš.

Co se týče investování – riziko tu je jako u všeho, takže pokud nemáš moc zkušeností, možná by bylo lepší začít pomalu a nezapomínat na diverzifikaci. Uvidíš, jak ti to půjde a podle toho se rozhodni dál. Hodně štěstí!

196 slov
2 minut čtení
30. 10. 2024
Vladimír Horák
Vladimír Horák