Na co si dát pozor při výběru ETF fondů?
Když přemýšlím o investování do ETF fondů, tak mě napadá spousta věcí, na které bych měl asi dávat pozor, ale pořád si nejsem jistý, co všechno to vlastně obnáší. Jak moc je důležitá likvidita fondu? Měla by mě zajímat velikost fondu nebo jeho celkový objem? Co takhle náklady spojené s investováním? Slyšel jsem, že některé ETF mají docela vysoké poplatky a to mě trochu odrazuje. Jaké další náklady by mohly přijít v úvahu? Měly by pro mě být důležité ukazatele jako TER, nebo to není tak zásadní? A jak je to s diverzifikací? Je lepší investovat do ETF, který sleduje široký trh, nebo raději volit specializované fondy zaměřené na konkrétní sektor? Co když se trh, do kterého investuju, dostane do problémů? Jak moc ovlivňuje výběr ETF mé potenciální zisky a jak moc bych měl počítat s rizikem spojeným s tímto druhem investice? Jak se dozvím o kvalitě správy fondu a jeho historických výsledcích? A ještě bych chtěl vědět, jestli jsou nějaké specifické faktory, které se liší podle regionu nebo typu ETF. Například je něco jiného u akciových ETF ve srovnání s bondovými? Je tu něco jako skrytá rizika, na která bych si měl dát pozor? Jak je to vlastně s daněmi u těchto investic? Jestli máte někdo zkušenosti a rady k těmhle všem otázkám, budu vděčný za jakoukoli pomoc.