Charts.cz/Fórum/Bezpečné uchování NFT – jak na to?

Bezpečné uchování NFT – jak na to?

V poslední době jsem se začal zajímat o NFT a mám pár otázek, které mi nedají spát. Vím, že investice do digitálních aktiv, jako jsou NFT, mohou být velmi výhodné, ale obávám se o jejich bezpečnost. Kde je tedy možné správně uchovávat své NFT? Jaké existují možnosti, abych si byl jistý, že moje digitální umění a sběratelské kousky nebudou vystaveny riziku ztráty nebo krádeže? Měl bych využít nějaké speciální peněženky pro kryptoměny, nebo stačí něco jednoduchého? Jaké jsou rozdíly mezi hot wallet a cold storage a jak to všechno funguje v praxi? Slyšel jsem něco o hardwarových peněženkách, ale nejsem si jistý, zda je to pro mě to pravé. Jak zajistit, aby moje soukromé klíče zůstaly v bezpečí a jak často bych měl provádět zálohy? Je dobré mít více než jednu peněženku na různé NFT nebo je lepší mít všechno pohromadě? A co když chci prodávat nebo obchodovat se svými NFT – jak to ovlivňuje způsob jejich uchovávání? Rád bych znal názory ostatních uživatelů a jaké mají zkušenosti s uchováváním svých NFT. Děkuji za všechny tipy a rady!

178 slov
1.8 minut čtení
18. 9. 2024
Dominik Volf
Dominik Volf

Takže, co se týče uchovávání NFT, nejlepší je mít je v hardwarové peněžence. Tyhle zařízení jsou v podstatě offline, takže tě chrání před hackery a malwarem. Hot wallets (ty online) jsou sice pohodlné, ale víc náchylné k útokům. Zálohy jsou důležitý – stačí mít seed frázi někde jinde, ideálně offline. Mít více peněženek může být dobrý nápad, pokud chceš rozdělit riziko nebo mít různé kategorie NFT. Když plánuješ obchodovat, hot wallet je lepší pro rychlost, ale pak se ujisti, že to pošleš zpět do studené peněženky. Soukromé klíče musíš držet v tajnosti – nikomu je nedávej a ideálně je neukládej online. Zkrátka: investuj do hardwarovky, zálohuj a buď opatrný s tím, kde a jak sdílíš info o svých NFT.

119 slov
1.2 minut čtení
15. 7. 2024
Vladimír Zich
Vladimír Zich

Takže, ohledně bezpečnosti NFT, je to fakt důležité téma. Měl bys určitě používat kryptopeněženky, protože tam si můžeš uchovávat svoje soukromé klíče a to je klíčové pro ochranu tvých NFT. Rozdíl mezi hot wallet a cold storage je v tom, že hot wallet je online, takže je pohodlnější pro rychlé transakce, ale taky víc zranitelná vůči hackerům. Cold storage, což jsou třeba hardwarové peněženky, je mnohem bezpečnější, protože není připojená k internetu a tvoje NFT tam jsou víceméně offline.

Když už mluvíme o hardwarových peněženkách, tak ty jsou super pro dlouhodobé uchovávání. Můžeš mít třeba Ledger nebo Trezor, to jsou oblíbené možnosti. Klíče bys měl mít uložené někde v bezpečí, třeba na papíře nebo ve vaultu a zálohy dělej pravidelně.

Pokud jde o více peněženek, to záleží na tobě. Někteří lidé radši rozdělují své NFT do více peněženek kvůli bezpečnosti. Když plánuješ obchodovat nebo prodávat, tak hot wallet může být lepší pro rychlost, ale pamatuj na rizika.

Taky si dej pozor na phishing a podvodné stránky. Udržuj si softwary aktualizované a vybírej důvěryhodné platformy pro obchodování s NFT. Takže shrnuto – používej hardwarovou peněženku pro ukládání NFT, zálohuj klíče a buď opatrný na internetu.

192 slov
1.9 minut čtení
24. 1. 2024
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková