Charts.cz/Fórum/Jak bezpečně nakupovat NFT umění, abych se vyhnul podvodům?

Jak bezpečně nakupovat NFT umění, abych se vyhnul podvodům?

Chtěl bych se zeptat na to, jak vlastně bezpečně nakupovat NFT umění, protože jsem slyšel spoustu příběhů o podvodech a falešných projektech. Je pravda, že NFT a kryptoměny jsou v poslední době dost populární, ale jak poznám, co je důvěryhodné a co ne? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké specifické platformy, které jsou považovány za bezpečné pro nákup NFT. Měli byste například doporučit nějaké známé tržiště nebo galerie? A co se týče ověřování umělců – jak mohu zjistit, že daný umělec je skutečný a má na svém díle práva? Slyšel jsem také o různých metodách, jak si uchovat bezpečnost svých kryptoměnových peněženek. Můžete mi dát nějaké tipy, jak chránit své investice před hackery? Jaké jsou nejlepší postupy pro manipulaci s kryptoměnami a NFT? Mám také obavy z toho, jak správně hodnotit ceny NFT artu. Jak se liší cena mezi různými umělci a jak mohu zjistit, jestli je cena rozumná? Existují nějaké nástroje nebo weby, které by mi mohly pomoci s analýzou trhu? V neposlední řadě mě zajímá, co dělat v případě, že bych se stal obětí podvodu – existují nějaké způsoby, jak získat zpět své peníze nebo alespoň podat stížnost? Byl bych vděčný za veškeré rady a zkušenosti z praxe, protože bych se rád vyhnul ztrátám a nechtěl bych přijít o své úspory.

213 slov
2.1 minut čtení
19. 11. 2024
Veronika Koubová
Veronika Koubová

Když chceš bezpečně nakupovat NFT umění, je fakt důležitý udělat si domácí úkol. První věc, co bych udělal, je vybírat renomované platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tady máš větší šanci najít legitimní umělce a projekty. Před nákupem se podívej na profily umělců – měli by mít nějakou historii, kvalitní portfolio a pozitivní recenze od ostatních. Vždycky zkontroluj, jestli jsou jejich díla skutečně na blockchainu a jestli mají práva k prodávanému umění.

Hodně lidí zapomíná na bezpečnost svých kryptoměnových peněženek. Nejdůležitější je mít peněženku s dobrými zabezpečeními, jako je například hardwarová peněženka (Trezor nebo Ledger). Nikdy nesdílej svoje klíče ani seed fráze a dávej pozor na phishingové útoky.

Co se týče cen NFT, tady to může být oříšek. Ceny se dost liší podle umělce a poptávky. Můžeš se kouknout na různé analytické nástroje jako DappRadar nebo NonFungible.com, kde zjistíš trendy a historické ceny. A pokud bys měl smůlu a stal se obětí podvodu, snaž se kontaktovat platformu, kde jsi nakupoval, ale většinou to bývá těžký. Podvody v kryptu jsou dost běžný, takže si dej pozor na to, co kupuješ a neinvestuj víc, než jsi ochotný ztratit.

184 slov
1.8 minut čtení
7. 9. 2024
Olga Kříčková
Olga Kříčková

Bezpečné nakupování NFT umění je fakt důležitý téma, zvlášť když slyšíš o těch podvodech. První věc, co bych doporučil, je vybírat si ověřený tržiště, jako jsou OpenSea nebo Rarible. Tyhle platformy mají nějakou reputaci a většinou se tam dá najít i hodnocení umělců. Před nákupem si vždycky zkontroluj profil umělce, zjisti, jestli má nějakou online přítomnost na sociálních sítích nebo webu. Taky si můžeš prohlídnout, co jiného prodával, abys měl představu o jeho práci.

Co se týče zabezpečení kryptoměnových peněženek, určitě používej hardwarovou peněženku, pokud s kryptem plánuješ víc investovat. A nezapomeň na silná hesla a dvoufaktorovou autentizaci. Nikdy nesdílej svůj seed phrase s nikým.

Pokud jde o ceny NFT, je to dost subjektivní. Můžeš se podívat na tržní trendy pomocí webů jako DappRadar nebo Nansen, kde najdeš informace o prodejích a cenách. A pokud bys byl obětí podvodu, tak to hlásit platformě a zkusit kontaktovat podporu. Ale většinou je to těžký a peníze zpět získat bývá skoro nemožný. Takže dávej pozor na to, co kupuješ, ať neprohloupíš.

166 slov
1.7 minut čtení
21. 7. 2024
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus