Charts.cz/Fórum/Jak vybrat investici s nízkými poplatky?

Jak vybrat investici s nízkými poplatky?

Zajímalo by mě, jaké možnosti investic mám, pokud chci minimalizovat poplatky. V poslední době se hodně mluví o různých typech investic, jako jsou akcie, nemovitosti nebo třeba kryptoměny, ale zdá se mi, že u každého z toho jsou nějaké poplatky, které mohou jít docela do peněz. Například u podílových fondů jsou často vysoké manažerské poplatky, a to mě odrazuje. Chtěl bych tedy vědět, jestli existují nějaké konkrétní investice, které by měly nižší poplatky a přitom mohly být stále výhodné. Zajímalo by mě také, zda je lepší investovat do ETF, protože jsem slyšel, že u nich jsou poplatky nižší než u tradičních fondů. Jaká je vaše zkušenost? A co třeba investování do nemovitostí? Není tam náhodou také spousta skrytých nákladů? Rád bych se dozvěděl i o investicích do kryptoměn a o tom, jestli tam bývá méně poplatků. Jaké máte tipy na to, jak si vybrat správnou investici bez zbytečně vysokých nákladů? Děkuju za jakékoliv rady.

154 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2022
Roman Kroupa
Roman Kroupa

Investice s nízkými poplatky jsou určitě možný cíl, zvlášť když se podíváš na ETF. Ty mají často nižší správní poplatky než tradiční podílové fondy, a to je velká výhoda. Můžeš si vybrat ETF, které sledují různé indexy a tím pádem diversifikuješ svoje investice bez velkých nákladů.

K nemovitostem, tam je to složitější. I když můžeš investovat přes REITs (real estate investment trusts), tak tam zase můžeš narazit na různé poplatky spojené s jejich správou. A pokud plánuješ kupovat nemovitosti přímo, tak tam budeš mít náklady na údržbu, daně a další skryté výdaje.

Kryptoměny? No, tam záleží na burze, kterou používáš. Některé mají nízké poplatky za transakce, ale jinde se můžeš dostat do problémů s vysokými poplatky. Takže je dobrý si porovnat víc burz před investováním.

Celkově platí, že čím víc si uděláš domácí úkoly a porovnáš možnosti, tím snáze najdeš investice s nižšími náklady. Misti do ETF nebo indexových fondů a buď opatrný u nemovitostí a kryptoměn. Držím palce!

156 slov
1.6 minut čtení
8. 12. 2024
Kateřina Odehnalová
Kateřina Odehnalová

Pokud chceš investovat s nízkými poplatky, určitě se zaměř na ETF. Ty mají obvykle mnohem nižší náklady než klasické podílové fondy, protože nejsou aktivně spravované. Můžeš si vybrat z různých sektorů nebo indexů, a většina brokerů nabízí i zdarma obchodování s ETF, což je super.

Co se týče nemovitostí, tam se můžeš dostat do skrytých nákladů jako jsou údržba, daně a poplatky za správu, takže to chceš pečlivě zvážit. Místo toho můžeš zkusit REITs, což jsou realitní investiční trusty, které mají taky nižší poplatky a dají se obchodovat jako akcie.

Kryptoměny mají někdy nízké poplatky, ale záleží na burze, kde obchoduješ. Pokud si dáš pozor na transakční poplatky a využiješ platformy s nízkými náklady, může to být výhodné.

Celkově jde o to najít platformy s nízkými poplatky a vybírat investiční produkty s transparentními náklady. Vždycky si prohlédni fee strukturu a porovnej to mezi různými možnostmi.

144 slov
1.4 minut čtení
30. 1. 2025
Kamila Marešová
Kamila Marešová