Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi tradičními fondy a ETF?

Jaký je rozdíl mezi tradičními fondy a ETF?

Zajímalo by mě, v čem se vlastně liší tradiční investiční fondy od ETF. Vím, že oba typy investic umožňují lidem investovat do různých aktiv, ale co konkrétně je dělá jinými? Slyšel jsem, že ETF jsou obchodovatelné na burze jako akcie, zatímco tradiční fondy se kupují přímo od fondu a obvykle mají jednou za den stanovenou hodnotu. Jak to celé funguje? A co poplatky? Je pravda, že ETF bývají levnější než tradiční fondy, nebo to záleží na konkrétním fondu? Jak je to s likviditou – mám pocit, že s ETF mohu snadno vstoupit a vystoupit z investice kdykoli během obchodního dne. Co se týká výnosů, jsou výkonnostně srovnatelné nebo mají nějaké významné rozdíly? V neposlední řadě mě zajímá, jaké rizika s sebou nesou jednotlivé typy fondů. Můžete mi prosím přiblížit tyto aspekty a pomoci mi udělat si lepší obrázek o tom, co pro mě může být vhodnější? Díky!

147 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2023
Jindřich Štefan
Jindřich Štefan

Rozdíl mezi tradičními fondy a ETF je v podstatě dost zásadní. Jak jsi zmínil, ETF se obchodují na burze jako akcie, což znamená, že je můžeš kupovat a prodávat kdykoliv během obchodního dne. Naopak u tradičních fondů, ty máš pravdu, se cena stanovuje jednou za den, takže když koupíš podíly, vlastně čekáš na uzávěrku trhu.

Co se týče poplatků, většinou jsou ETF levnější než tradiční fondy, protože mají menší provozní náklady a obvykle nemají vysoké manažerské poplatky. Ale jasně, záleží na konkrétním fondu. Že jo, likvidita je taky velký plus ETF – rychle vstoupíš nebo vystoupíš z investice bez čekání.

Pokud jde o výnosy, hodně záleží na tom, jaký sektor nebo aktiva sleduješ; někdy jsou výkonnostně srovnatelné, ale ETF většinou sledují indexy a snaží se je kopírovat.

Rizika? No, u obou typů cítíš riziko trhu a že mohou klesnout. U ETF je i trochu riziko likvidity v případě málo obchodovaných fondů. Takže je dobrý si to promyslet a zvážit svoje cíle a toleranci k riziku.

165 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2024
Aleš Beneš
Aleš Beneš

Takže, rozdíl mezi tradičními fondy a ETF je fakt v tom, jak se obchodují a jak fungují. Tradiční fondy si koupíš přímo od fondu a jeho cena se určuje jednou denně. Takže když chceš investovat nebo vybrat peníze, musíš čekat na konec dne, aby ses dozvěděl, za kolik to koupíš nebo prodáš. Naopak ETF se obchodujou jako akcie na burze, tudíž můžeš nakupovat a prodávat během celého dne, což je fajn pro flexibilitu a rychlý přístup k penězům.

Co se týče poplatků, tak většinou ano, ETF bývají levnější než tradiční fondy, protože mají nižší provozní náklady. Ale záleží na konkrétním fondu, takže to chce porovnat. Likvidita je taky důležitá – u ETF můžeš vstoupit nebo vystoupit kdykoli a to je super, pokud potřebuješ rychle peníze. U tradičních fondů to může být pomalejší.

Pokud jde o výnosy, tak většinou jsou srovnatelné, ale záleží opět na tom, jaký fond si vybereš a jaké má investiční strategie. Rizika jsou podobná – obojí může ztratit hodnotu v závislosti na trhu. Takže doporučuji zvážit svoje preference ohledně likvidity, poplatků a toho, jak moc chceš mít kontrolu nad svými investicemi.

182 slov
1.8 minut čtení
10. 8. 2024
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová