Charts.cz/Fórum/Jaké DeFi protokoly jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Jaké DeFi protokoly jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké DeFi protokoly byste doporučili pro generování pasivního příjmu. V poslední době jsem slyšel spoustu o decentralizovaných financích a chtěl bych se dozvědět, které konkrétní platformy nabízejí nejlepší možnosti, jak zhodnotit své kryptoměny bez aktivního obchodování. Myslíme například na staking, yield farming nebo poskytování likvidity. Jaké mají tyto protokoly výhody a nevýhody? Je nějaký rozdíl mezi těmi, které jsou více zavedené jako Aave nebo Compound a novějšími projekty? A co úroky, jak vysoké jsou teď v porovnání s tradičními bankovními produkty? Hlavně by mě zajímalo, jestli je to bezpečné, protože slyšel jsem o různých hackech a podvodech v DeFi světě. Také, pokud má někdo zkušenosti s konkrétními platformami, budu rád za tipy na ty, které se osvědčily. Jaké jsou vaše osobní zkušenosti s pasivním příjmem v DeFi? Děkuji všem za vaše rady!

135 slov
1.4 minut čtení
24. 3. 2023
Štěpán Vyskočil
Štěpán Vyskočil

Takže, co se týče pasivního příjmu v DeFi, tak je fakt spousta možností. Třeba staking je super, pokud máš nějaké tokeny, který chceš zamknout a dostávat za to úroky. Aave a Compound jsou hodně používaný, tam můžeš půjčovat a vydělávat docela slušný procenta. Ale pozor na impermanent loss, když poskytuješ likviditu v AMM jako Uniswap, to může být dost zrádný.

Novější projekty jako Curve nebo SushiSwap mají taky zajímavý APY, ale jsou riskantnější. Úroky jsou teď fakt vysoký v porovnání s bankama, tam ti dají sotva pár procent ročně. Ale jak říkáš, bezpečnost je klíčová. Hacky se dějou a i zavedený protokoly můžou mít slabiny. Takže vždycky dělej vlastní průzkum a zvažuj rizika.

Osobně jsem zkusil staking na PancakeSwapu a zatím v pohodě, ale furt mám oči na stopkách. Jak říkám, pasivní příjem může být fajn, ale nesmíš do toho jít po hlavě.

143 slov
1.4 minut čtení
20. 2. 2024
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová

Když jde o pasivní příjem v DeFi, určitě zkus Aave nebo Compound. Oba jsou dost zavedené a většinou mají solidní likviditu a nízký risk. Můžeš tam dělat staking, půjčovat si nebo poskytovat likviditu. Úroky jsou teď mnohem vyšší než v bankách, klidně i kolem 5-10 % nebo víc, záleží na měně a trhu.

Pak jsou tu nové projekty jako Yearn.finance nebo SushiSwap, ale tam je to už trochu riskantnější. Novější projekty můžou nabízet vyšší výnosy, ale taky větší šanci na hack nebo exit scam. Bezpečnost je důležitá, takže se podívej na auditované protokoly a vždycky diversifikuj.

Doporučuji si před tím projít nějaké recenze a zkušenosti od lidí. Mně osobně se Aave osvědčilo, ale fakt vždycky koukám na aktuální situaci, protože DeFi je dost dynamické a co fungovalo před měsícem, dneska může být jinak.

132 slov
1.3 minut čtení
20. 11. 2024
Jiří Rozsypal
Jiří Rozsypal