Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací kryptoměnového portfolia?

Jak začít s diversifikací kryptoměnového portfolia?

V poslední době se hodně mluví o diversifikaci portfolia, obzvlášť když je řeč o kryptoměnách. Zajímalo by mě, jak vlastně začít s tímto procesem. Vím, že je důležité mít různé kryptoměny v portfoliu, ale jaké by měly být ty správné? Mám se zaměřit na známější jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo bych měl prozkoumat i méně známé altcoiny? Je dobré investovat do různých sektorů, jako jsou DeFi projekty nebo NFT, a pokud ano, kolik procent z portfolia by mělo být alokováno do každého z nich? A co riziko? Jak se vyhnout tomu, abych nakoupil příliš mnoho kryptoměn, které pak nebudou mít hodnotu? Jak to celé vybalancovat, aby mi investice dávala smysl? Někde jsem slyšel, že průměrné náklady na dolar mohou být užitečné při diversifikaci. Jak to přesně funguje a má to smysl v rámci kryptoměn? Rád bych znal názory zkušenějších investorů na to, jaké kroky bych měl podniknout na začátku a na co si dát pozor. Díky!

156 slov
1.6 minut čtení
15. 9. 2024
Kamila Havlová
Kamila Havlová

Takže, diversifikace je fakt důležitá, když jde o kryptoměny. Hlavně nezapomeň na to, že Bitcoin a Ethereum jsou jakoby základ. Někde bys mohl začít rozdělovat třeba 50% do těchto dvou a zbytek do altcoinů. Můžeš prozkoumat DeFi projekty nebo NFT, ale buď opatrný – jsou to většinou rizikovější investice. Možná zkusit alokaci 20% do DeFi a 10% do NFT, ale záleží na tvém apetit na riziko.

Riziko je velký téma – hodně lidí nakoupí hromadu coinů, aniž by věděli, co dělají. Snaž se vybírat jen projekty, co mají nějaký smysl a dobrou komunitu. Důležité je taky sledovat trh a být flexibilní. Průměrné náklady na dolar fakt můžou pomoct, protože kupuješ v různých obdobích a vyhneš se těm výkyvům cen. Zkus pravidelně investovat menší částky místo toho, abys čekal na "dokonalou" cenu.

Na začátku si udělej plán a neinvestuj všechno najednou. A pamatuj, že menší portfólio může být někdy lepší než hromada různých coinů, které pak ani nesleduješ.

156 slov
1.6 minut čtení
27. 5. 2024
Jitka Košťálová
Jitka Košťálová

Diverzifikace kryptoměnového portfolia je super důležitá, protože trh je hodně volatilní. Začni s tím, že si vybereš pár stabilnějších měn jako Bitcoin a Ethereum. Tyhle dvě mají už nějakou historii a větší důvěru lidí. Pak se můžeš podívat na altcoiny, ale radši neber příliš mnoho různých min najednou, jinak se ti to může rozpadnout.

Co se týče sektorů, DeFi a NFT jsou zajímavé, ale měj se na pozoru, protože tam je hodně hype a ne všechny projekty přežijí. Můžeš zkusit alokovat třeba 60 % do BTC a ETH, 20 % do DeFi a zbytek do altcoinů. Ale tohle je jen orientační.

Riziko je samozřejmě vždycky, proto si udělej pořádný průzkum o projektech, do kterých chceš investovat. Průměrné náklady na dolar (DCA) fungují tak, že pravidelně nakupuješ určité množství kryptoměny bez ohledu na cenu – tímto způsobem se vyhneš tomu, abys nakoupil všechno najednou ve špatný moment.

Celkově prostě začni pomalu a vyhýbej se panice – sleduj trh a udržuj si přehled o svých investicích.

163 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2024
Zdeněk Horák
Zdeněk Horák