Charts.cz/Fórum/Mám koupit ETF teď nebo počkat na lepší nabídku?

Mám koupit ETF teď nebo počkat na lepší nabídku?

Už nějakou dobu uvažuju o investici do ETF, ale teď si nejsem jistý, jestli je správný čas. Sleduju trh a vypadá to, že se ceny ETF pohybují nahoru a dolů, což mě nutí přemýšlet, jestli bych neměl počkat na nějakou výhodnější příležitost. Na jedné straně mám pocit, že by bylo fajn začít investovat co nejdřív, abych využil potenciálu dlouhodobého růstu. Na druhé straně se obávám, že by mi mohlo utéct něco lepšího, pokud se ceny ETF ještě sníží. Slyšel jsem o různých strategiích, jako je průměrování nákladů na investice, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje a jestli je to pro mě ta správná cesta. Mám tedy koupit ETF teď, nebo raději počkat a doufat v lepší nabídku? Jak bych měl zvážit aktuální tržní podmínky a osobní cíle? Co si myslíte vy? Jaké faktory byste brali v úvahu při rozhodování o investici do ETF?

145 slov
1.5 minut čtení
28. 6. 2023
Richard Kouba
Richard Kouba

Tak tohle je věčná otázka. Těžko říct, jestli teď je ten pravý moment. Trh je fakt divokej a můžeš klidně čekat na lepší ceny, ale pak ti uteče příležitost. Průměrování nákladů je fajn strategie, vlastně si rozložíš riziko tím, že investuješ pravidelně a nečekáš na "tu nejlepší cenu". Můžeš začít teď s částí peněz, a pak dokupovat, pokud cena klesne. Zároveň si zvaž, co chceš dosáhnout – dlouhodobé investice většinou vyžadují trpělivost. Sleduj trh, ale nezapomeň, že se nedá přesně odhadnout, kam to půjde. Možná by stálo za to i promluvit si s někým zkušenějším nebo finančním poradcem.

98 slov
1 minut čtení
28. 10. 2024
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek

Záleží na tvém přístupu k investování a jak moc chceš riskovat. Pokud se bojíš, že ceny ETF klesnou, tak to můžeš zkusit s tou strategií průměrování nákladů. Koupíš teď část a pak třeba za měsíc další, když to spadne. Tím si rozložíš riziko a nenecháš si utéct příležitost. Trhy jsou vždycky nahoru-dolů, nikdo neví, co bude zejtra. Důležitý je mít dlouhodobý plán a vědět, proč do toho investuješ. Jestli chceš zhodnotit peníze v delším horizontu, tak začít teď nemusí být špatný nápad. Takže jestli máš nějaké finance navíc a jsi smířený s rizikem, klidně kup teď a pak případně dokupuj později.

101 slov
1 minut čtení
23. 10. 2024
Andrea Pražáková
Andrea Pražáková