Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas nakoupit ETF fondy?

Kdy je nejlepší čas nakoupit ETF fondy?

V poslední době se mi dostala do rukou myšlenka investovat do ETF fondů, ale úplně nevím, kdy je ten pravý čas na nákup. Je to jako s akciemi, kde se snažím chytit co nejlepší moment, ale s ETF je to prý trochu jiné. Uvažoval jsem nad tím, jestli by bylo dobré sledovat trhy a čekat na nějaké poklesy, nebo naopak nakupovat pravidelně bez ohledu na to, co se zrovna děje. Mělo by smysl investovat více třeba v době, kdy je trh v poklesu, nebo spíše počkat, až se věci ustálí? Jak moc důležitá je dlouhodobá strategie versus krátkodobé trendy? Také jsem slyšel o praxi investování v určité dny v měsíci nebo kvartálu. Je toto rozumné? Zajímalo by mě, jestli má někdo z vás zkušenosti s tím, kdy byl pro vás nejlepší čas na nákup ETF a jak jste k tomu přistupovali. Měli jste pocit, že byste měli investovat více během určitých období? Jakou roli hraje volatilita trhu při rozhodování? A co si myslíte o tom, zda je lepší mít hotovost na straně a čekat na příležitosti, nebo pravidelně investovat bez ohledu na tržní podmínky? Jaké máte tipy pro nováčky?

189 slov
1.9 minut čtení
7. 10. 2022
Daniel Buchta
Daniel Buchta

Tak investování do ETF je super způsob, jak diverzifikovat portfolio. Ohledně toho, kdy nakupovat, hodně lidí doporučuje pravidelný přístup, třeba měsíční investice. To ti pomůže vyhnout se stresu z časování trhu. Když trh klesá, můžeš nakoupit víc za méně, ale nikdo neví, kdy je ten nejlepší moment.

Dlouhodobá strategie je fakt důležitá, protože trhy se hýbou nahoru a dolů. Někdo říká, že je dobré mít hotovost po ruce na příležitosti, ale pravidelný nákup pomůže rozložit riziko. Sledovat trhy a čekat na poklesy může fungovat pro zkušenější investory, ale pro nováčky je lepší to moc neřešit.

Někteří lidé mají strategii investovat například první den v měsíci nebo v určitých obdobích kvartálu, ale to už je taková speciální věc. Obecně platí: klid a dlouhodobý pohled. Volatilita trhu sice hraje roli, ale fakt se nevyplatí panikařit. Jen buď trpělivý a drž se své strategie.

139 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Emil Toman
Emil Toman

Když jde o nákup ETF, tak je fakt spíš dobrý mít dlouhodobou strategii. Mnoho lidí radí investovat pravidelně, třeba měsíčně, bez ohledu na to, jak to na trhu vypadá. Tímhle způsobem průměruješ náklady a neřešíš, jestli je trh nahoře nebo dole. Samozřejmě, když trh klesne, můžeš nakoupit levněji, což je fajn, ale čekat na ideální moment je risk. Přesně jak říkáš, volatilita trhu hraje roli – když je trh v poklesu, tak je to lákavé, ale nikdo neví, jestli to ještě klesne víc. Takže mít hotovost po ruce jo, ale zase můžeš zmeškat příležitosti. Možná zkus kombinaci – pravidelný nákup + přidat něco navíc v těch poklesech. A co se týče specifických dnů – někteří investoři mají svoje „trendy“, kdy kupují, ale to už je spíš o osobním stylu. Každopádně klíčový je mít jasný plán a vědět, do čeho investuješ.

140 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Vladimír Pánek
Vladimír Pánek