Charts.cz/Fórum/Jaká jsou hlavní rizika spojená s nákupem NFT?

Jaká jsou hlavní rizika spojená s nákupem NFT?

Když se člověk začíná zajímat o nákup NFT, je to jako vstoupit do úplně nového světa. Všude kolem jsou umělci, kteří prodávají svoje digitální díla za neuvěřitelné částky, a zdá se, že investice do NFT může přinést slušné zisky. Ale já se ptám, jaká jsou vlastně hlavní rizika, která s tímto typem investice souvisejí? Je pravda, že cena NFT může dramaticky vzrůst, ale co když naopak klesne? Může se stát, že moje investice ztrácí hodnotu? Jak je to s autorskými právy a vlastnictvím? Kdo vlastně rozhoduje o tom, co je originál a co ne? A co když koupím něco, co bylo již dříve ukradeno nebo zkopírováno? Jak si mám být jistý, že investuji do něčeho hodnotného a ne do pouhé bubliny? Mám také obavy z technických problémů – co když se platforma, na které jsem NFT koupil, zavře nebo zmizí? Jaké bezpečnostní opatření bych měl mít na paměti, abych se vyhnul krádeži nebo podvodu? Také slyším o tom, že trh s NFT je velmi volatilní a mění se téměř ze dne na den. Co to pro mě jako investora znamená? Jak mám plánovat své investice, když nemám žádnou záruku stability? V neposlední řadě bych rád věděl, zda existují nějaké právní otázky ohledně NFT, o kterých bych měl vědět. Mohou mě nějakým způsobem ohrozit zákony nebo regulace v mém státě? O těchto všech otázkách přemýšlím a rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních. Jak se tedy orientovat v tomto moderním investičním prostředí a jaké konkrétní kroky bych měl udělat pro snížení rizik spojených s nákupem NFT?

255 slov
2.6 minut čtení
4. 4. 2024
Rudolf Kovář
Rudolf Kovář

Rizika spojená s nákupem NFT jsou fakt dost velká. Něco, co si musíš uvědomit, je ta volatilita. Cena může jít nahoru, ale taky dolů, a to dost rychle. Můžeš klidně koupit NFT za pár tisíc a za měsíc to bude skoro bezcenné. Další věc jsou autorský práva – hodně lidí si myslí, že když koupí NFT, tak mají vše kolem něj, což není pravda. Můžeš mít vlastnictví digitálního díla, ale to neznamená, že máš právo ho reprodukovat nebo prodávat dál.

Taky se musíš bát krádeží a podvodů. Existují falešné platformy a lidi, co prodávají ukradené díla jako svoje vlastní. Když platforma zanikne, tak můžeš klidně přijít o všechno. Je dobrý mít svoje NFT v bezpečné peněžence, ne jen na burze.

Co se týče právních otázek, tak to je další šedá zóna. Zákony kolem NFT se teprve vyvíjejí a co je dneska legální, může být za rok jinak. Takže pokud investuješ do NFT, dej si bacha na tyhle aspekty a radši si udělej pořádný průzkum předtím, než hodíš peníze do něčeho, co by mohl být jen výstřelek do vzduchu.

177 slov
1.8 minut čtení
24. 7. 2024
Alois Machač
Alois Machač

Nákup NFT fakt není bez rizika. První věc je ta volatilita – ceny skáčou nahoru a dolů, takže můžeš snadno prodělat. Pak je tu otázka autorských práv a originálu. Můžeš si koupit něco, co je vlastně kopie nebo ukradené, a pak máš problém. Taky platformy, na kterých se NFT prodávají, můžou zmizet, což by ti mohlo zhatit veškeré investice. Bezpečnost je další velké téma – musíš mít na paměti, že hackeři jsou všude a můžeš snadno přijít o svůj digitální majetek. Právní otázky kolem NFT taky nejsou jasné, regulace se mění a pokud něco uděláš špatně, můžeš mít potíže se zákonem. Celkově bych doporučil hodně číst a zkoumat, než do toho skočíš. Investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

120 slov
1.2 minut čtení
7. 11. 2023
Antonín Richter
Antonín Richter