Charts.cz/Fórum/Můžu mít pasivní příjem z nemovitostí bez velkých rizik?

Můžu mít pasivní příjem z nemovitostí bez velkých rizik?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jestli je vůbec možné mít pasivní příjem z nemovitostí, aniž bych se musel bát nějakých velkých rizik. Vím, že investice do realit bývá často doporučována jako skvělý způsob, jak si zajistit stabilní příjem, ale kolik rizika se s tím vlastně pojí? Mám obavy z různých věcí - co když mi nájemníci neplatí, nebo jak to bude v případě, že se trh s nemovitostmi propadne. A co údržba nemovitosti? To taky něco stojí a nerad bych skončil v mínusu. Myslíte si, že existují nějaké strategie, jak minimalizovat riziko a přitom si vytvořit ten pasivní příjem? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do více nemovitostí nebo stačí jedna solidní. A co třeba nákup nemovitosti na úvěr? Je to dobrá cesta, nebo je to spíš cesta do pekel? Jaké máte zkušenosti sami s pasivním příjmem z pronájmu? Děkuji za vaše názory a rady!

147 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2023
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová

Pasivní příjem z nemovitostí bez rizika není úplně reálný. Když chceš investovat do realit, musíš počítat s tím, že nájemníci můžou zpožděně platit nebo třeba vůbec. Takže to chce pořádně prověřovat, než někoho vezmeš. Údržba nemovitosti taky něco stojí a občas se může objevit nečekaná oprava, což ti taky může pěkně zamíchat s cash flow. Co se týče propadu trhu, to se prostě může stát, ale pokud si vybereš lokalitu s dobrým potenciálem a neinvestuješ do "horkých" trendů, můžeš to docela dobře zvládnout.

Jestli jedna nebo víc nemovitostí? No, víc nemovitostí ti dává rozložení rizika, ale zase je to víc práce. Nákup na úvěr může být fajn, když máš dobrou úrokovou sazbu a stabilní příjem z nájmu, ale dává to větší tlak na cash flow. Taky nezapomeň na rezervu pro nečekané výdaje. Když to shrnu: je to o tom dobře plánovat a mít nějaké rezervy, aby tě nepřekvapilo, co se na trhu nebo s nájemníky může stát.

157 slov
1.6 minut čtení
6. 6. 2024
Filip Zich
Filip Zich

Jo, pasivní příjem z nemovitostí je určitě možnej, ale chce to trochu rozum a plán. Rizik se bojíš správně, protože nájemníci fakt můžou neplatit, a to je pak docela průšvih. Můžeš ale udělat pár věcí, jak to zmírnit. Například vybírat nájemníky pečlivě a třeba si dát do smlouvy nějaký zajištění. Co se týče údržby, tak to je jasný náklad, ale pokud si dáš pozor a třeba předem investuješ do kvalitního bydlení, tak se ti to může vrátit. Jinak co se týče počtu nemovitostí, jedna solidní může stačit, ale víc jich ti rozloží riziko. Úvěr? No, může to být dobrý tah, pokud máš rozpočet na splácení a úrok je nízkej. Ale zase pozor na to, jak jsi zadlužený. Hlavně si dělej dobrou analýzu trhu a nenech se unést emocema. Takže jo, jde to, ale chce to trochu práce a rozvahu.

139 slov
1.4 minut čtení
12. 4. 2024
Josef Němec
Josef Němec