Charts.cz/Fórum/Je lepší nakupovat fyzické zlato nebo investiční produkty jako ETF?

Je lepší nakupovat fyzické zlato nebo investiční produkty jako ETF?

Zajímalo by mě, co si myslíte o investování do zlata. Mám na mysli fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, versus investiční produkty jako jsou ETF na zlato. Je lepší mít zlato přímo v ruce, nebo se spolehnout na tyto moderní investiční nástroje? Vím, že fyzické zlato má svoji hodnotu a může být skvělou ochranou před inflací, ale co když se podíváme na praktičnost a likviditu? U ETF mám přece možnost snadno nakoupit a prodat, aniž bych musel řešit skladování nebo pojištění. Ale na druhou stranu, fyzické zlato mi přijde jako taková jistota, něco hmatatelného, co můžu mít doma. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili začínajícím investorům? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? A co třeba daně nebo poplatky spojené s těmito investicemi? Rád bych znal vaše názory a zkušenosti.

133 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová

Takže, já bych řekl, že to záleží na tom, co od investice očekáváš. Fyzické zlato má tu výhodu, že je to hmatatelný majetek. Můžeš ho mít doma a cítit se bezpečně, že máš něco hodnotného. Navíc, pokud nastane krize nebo zmatek v ekonomice, fyzické zlato může fungovat jako záchranné lano – prostě ho prodáš komu chceš nebo si ho necháš jako ochranu. Na druhou stranu, máš pravdu v tom, že to s sebou nese starosti jako skladování a pojištění. Někdo se toho může bát, protože co když ti to ukradnou?

ETF na zlato jsou mnohem praktičtější. Snadný nákup a prodej bez starostí s fyzickým skladováním. Můžeš se dostat do zlata s menší částkou a nemáš takové poplatky za úschovu. Ale pak je tu otázka – vlastně nevlastníš zlato jako takové, jen podíl na fondu. Když se něco stane s ETF nebo fondem, tak to může být problém.

Pokud jde o daně, u fyzického zlata můžeš mít daň z kapitálových zisků, což je taky dobrý promyslet. U ETF to funguje podobně, ale záleží na místních zákonech.

Jako začínající investor bych doporučil mix obojího – mít nějaké fyzické zlato na případné krizové situace a část investic v ETF pro snadnou likviditu a diverzifikaci. Každý má jiný přístup a preference, takže je dobré si to promyslet.

213 slov
2.1 minut čtení
23. 10. 2024
Štěpán Sládek
Štěpán Sládek

Investování do zlata je vždycky zajímavý téma. Fyzické zlato má tu výhodu, že je to něco reálného a hmatatelného, což spousta lidí má rádo. Máš ho doma, takže těžko o něj přijdeš, když se něco stane s trhy. Ale na druhou stranu, skladování zlata může být problém. Musíš myslet na bezpečnost, pojištění, a tak dál.

Na druhou stranu ETF na zlato jsou super praktický. Můžeš je rychle koupit a prodat na burze, což je skvělý pro likviditu. Tyhle investice většinou nemají tak vysoké poplatky jako fyzické zlato, ale měli bys vědět, že můžeš mít problémy s daněmi – záleží na tom, jak to prodáš a kdy.

Za mě bych doporučil začínajícím investorům diverzifikovat. Můžeš mít třeba nějaké fyzické zlato pro tu jistotu a k tomu pár ETF na zlato pro tu flexibilitu. Každá varianta má svoje pro a proti, tak záleží, co ti víc vyhovuje.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Jiří Koutný
Jiří Koutný