Charts.cz/Fórum/Jakou část portfolia bych měl investovat do zlata?

Jakou část portfolia bych měl investovat do zlata?

Zajímalo by mě, jaký je správný poměr investice do zlata v celkovém portfoliu. Mám pocit, že zlato je bezpečná havarijní investice, zvlášť v těchto turbulentních časech, kdy se trhy stále více rozkolísávají a inflace roste. Ale jak moc bych se měl na zlato spolehnout? Slyšel jsem různé názory – někteří říkají, že by to mělo být kolem 5% portfolia, jiní tvrdí, že minimálně 10% nebo dokonce víc. Zároveň bych chtěl vědět, jestli by to mělo být v fyzickém zlatu nebo spíš v nějakých ETF nebo investičních fondech zaměřených na zlato. Přemýšlím o dlouhodobém horizontu a zajímá mě, zda je zlato lepší jako ochrana před inflací nebo jako stabilní aktivum v dobách krize. Jaké máte zkušenosti s investováním do zlata? Jakou část svého portfolia do něj investujete vy? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak to vidíte vy a co byste doporučili začínajícím investorům jako jsem já.

147 slov
1.5 minut čtení
8. 7. 2024
Kamila Zajícová
Kamila Zajícová

Zlato je určitě zajímavá investice, hlavně teď, jak se trhy hýbou a inflace je na vzestupu. Mnoho lidí doporučuje mít kolem 5-10% portfolia v zlatě jako ochranu proti krizi a inflaci. Osobně bych se klonil k tomu víc než k těm 5%, klidně i 15%, záleží na tom, jak moc chceš být opatrný.

Co se týče formy, fyzické zlato má tu výhodu, že ho máš v ruce, ale zase je to o skladování a bezpečnosti. ETF nebo fondy jsou pohodlnější a snadněji likvidní. Každý má svoje preference. Zlato spíš ber jako určitou pojistku do portfolia, ne jako primární investici. V dlouhodobém horizontu může být stabilní, ale čekat od něj nějaké velké zisky asi nemá smysl. Zkrátka rozumný mix je klíčový.

120 slov
1.2 minut čtení
16. 10. 2024
Vladimír Vojtěch
Vladimír Vojtěch

Zlato je určitě zajímavá investice, zvlášť teď, když se řeší inflace a trhy jsou dost rozhádané. Mnoho lidí říká, že 5-10% portfolia do zlata je taková rozumná míra. Záleží ale na tvých potřebách a strategii. Pokud chceš mít nějakou pojistku proti krizi nebo inflaci, tak bych klidně šel i na těch 10%, nebo víc, pokud jsi víc opatrný typ. Co se týče formy investice, fyzické zlato má tu výhodu, že ho můžeš mít doma a je to "skutečná" věc, ale zase tam jsou náklady na skladování a podobně. ETF nebo fondy jsou pohodlnější a obvykle levnější na správu. Já osobně mám nějaké zlato v ETF a pár mincí pro jistotu. Myslím, že je dobrý mít zlato jako součást diverzifikace portfolia a ne spoléhat se jen na něj. Takže klidně zainvestuj, ale měj to v rovnováze s ostatními aktivy.

138 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Patrik Havlík
Patrik Havlík