Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy teď vypadají jako dobrá investice?

Jaké dluhopisy teď vypadají jako dobrá investice?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy byste doporučili jako dobrou investici v současné době. Vím, že trh s dluhopisy se neustále mění a s inflací a úrokovými sazbami to může být dost komplikované. Slyšel jsem, že určité státní dluhopisy nebo korporátní dluhopisy mohou být bezpečnější variantou, ale jak je to teď? Mám pocit, že bych měl diverzifikovat své investice a přidat nějaké dluhopisy do svého portfolia, ale nevím, které konkrétně vybrat. Je lepší zaměřit se na krátkodobé, střednědobé nebo dlouhodobé dluhopisy? A co třeba rizikovější high-yield dluhopisy? Jak moc jsou teď výnosné a je to vůbec rozumná volba? Pokud máte nějaké konkrétní tipy nebo názory na aktuální situaci na trhu s dluhopisy, budu vděčný za vaše rady. Myslím, že hodně lidí se teď poohlíží po stabilních a výnosných investicích a já bych se rád dozvěděl víc o tom, jak vybrat ty správné dluhopisy. Děkuji!

143 slov
1.4 minut čtení
30. 3. 2023
Viktor Kočí
Viktor Kočí

No, co se teď týče dluhopisů, tak bych doporučil kouknout na státní dluhopisy, hlavně ty s delší dobou splatnosti. Ty mají teď docela solidní úrokový výnos a jsou relativně bezpečné. S inflací se sice musíš nějak smířit, ale státní papíry ti aspoň poskytnou stabilitu. Pokud jsi trochu víc riskující, tak high-yield dluhopisy můžou být zajímavý, ale pozor na to, že jsou víc volatile a můžeš dost ztratit. Zkusili bys krátkodobé a střednědobé dluhopisy, ty ti dají lepší likviditu, když bys potřeboval rychle peníze. Diverzifikuj to, aby sis rozložil riziko, třeba mix státních a kvalitní korporátní dluhopisy. V dnešní době je fakt fajn mít část portfolia v dluhopisech, když akcie tolik kolísají.

111 slov
1.1 minut čtení
18. 10. 2023
Ludmila Přibylová
Ludmila Přibylová

Teď je to fakt složitý, ale jako obecně se říká, že státní dluhopisy jsou bezpečná sázka, hlavně pokud jde o ty s delší dobou splatnosti. Ale s inflací to může být tricky, protože výnosy nemusí držet krok. Krátkodobé dluhopisy by mohly být lepší volba, pokud se bojíš, že úrokové sazby půjdou nahoru. Co se týče korporátních dluhopisů, tak ty sice nabízejí vyšší výnosy, ale může to být rizikovější. High-yield dluhopisy? No, tam je větší šance na ztrátu, ale taky na vyšší příjem – záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Diverzifikace je určitě rozumná, takže klidně mixuj různé typy. Vždycky je dobrý sledovat aktuální ekonomickou situaci a nespoléhat se jen na jeden typ investice.

115 slov
1.2 minut čtení
28. 9. 2022
Jana Vlková
Jana Vlková