Charts.cz/Fórum/Jaká ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Jaká ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké ETF (burzovně obchodované fondy) byste doporučili pro pasivní příjem. Vím, že existuje spousta různých fondů a každý z nich má své specifické zaměření, ale hledám něco, co by mohlo poskytnout stabilní a dlouhodobý příjem. Myslím tím především fondy, které vyplácejí dividendu a mají dobré historické výnosy. Slyšel jsem o nějakých populárních fondech v oblasti nemovitostí nebo těch, které investují do dividendových akcií. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké konkrétní tipy na ETF, které by mohly být vhodné pro investory, kteří chtějí budovat pasivní příjem. Jaké jsou vaše zkušenosti s výnosy z těchto fondů? Je lepší se zaměřit na určité sektory nebo diverzifikovat? A co říkáte na poplatky spojené s těmito fondy? Mám obavy, aby mi vysoké poplatky nezhodnotily výnosy z dividend. Jak moc je důležité sledovat výkon ETF a jak často byste doporučili kontrolovat investice? Také mě zajímá, zda je lepší investovat do fondů s vyššími dividendovými výnosy i za cenu vyšší volatility, nebo se soustředit na stabilnější a méně rizikové opce. Každý názor či zkušenost by mi moc pomohla v rozhodování.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 9. 2024
Dominik Slavík
Dominik Slavík

Hele, podle mě jsou skvělý ETF jako VYM nebo SCHD, co vyplácejí dividendy a mají solidní historii. Tyhle fondy investujou do dividendových akcií, což může být super pro pasivní příjem. Taky doporučuju REIT ETF, třeba VNQ, protože nemovitosti mají tendenci stabilně generovat příjmy. Vždycky je lepší mít nějakou diverzifikaci mezi sektory, aby ses vyhnul velkým výkyvům.

Co se týká poplatků, hledej nízké náklady, protože to hodně ovlivňuje celkový výnos. Sledování výkonu ETF bych doporučil tak jednou za čtvrt roku – nemusíš to přehánět, ale mít přehled je důležitý.

Pokud jde o dividendový výnos a volatilitu, záleží na tvé toleranci k riziku. Můžeš jít do fondů s vyššími výnosy, ale buď připravený na větší kolísání ceny. Na druhou stranu stabilnější fondy ti dají klidnější spánek. Takže vyber si podle toho, co ti víc vyhovuje.

133 slov
1.3 minut čtení
3. 5. 2024
Helena Hrubá
Helena Hrubá

S ETF na pasivní příjem můžeš zkusit pár typů. Pro dividendy jsou dobré fondy jako VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo DVY (iShares Select Dividend ETF), ty mají solidní výnosy a příjem z dividend. Pokud tě zajímají nemovitosti, REIT ETF jako VNQ (Vanguard Real Estate ETF) taky vyplácejí pěkné dividendy a mají potenciál na stabilní příjem.

Co se týče poplatků, je dobré sledovat TER, čím nižší, tím lepší pro tvůj zisk. Diverzifikace je důležitá, ale jestli chceš víc riskovat kvůli vyšším výnosům, můžeš zvažovat i volatilní akcie. Záleží na tom, jak moc jsi ochoten riskovat.

Pokud jde o sledování výkonu ETF, stačí kontrolovat jednou za čas, třeba kvartálně nebo ročně. Hlavně si dej pozor na změny v sektorech – někdy se vyplatí přesunout peníze jinam. Nakonec, pokud investuješ do fondů s vysokými dividendami, buď připraven na kolísání cen. Rád bych věděl, jaké máš zkušenosti s těmito fondy ty.

149 slov
1.5 minut čtení
21. 11. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová