Charts.cz/Fórum/Můžu kombinovat pasivní a aktivní investice?

Můžu kombinovat pasivní a aktivní investice?

Zajímá mě, jestli je možné investovat do indexového fondu s pasivním managementem a zároveň aktivně spravovat zbytek svých investic. Rád bych věděl, jak taková kombinace funguje, jestli to dává smysl a co všechno mám zohlednit. Jaké výhody a nevýhody by to mohlo přinést? Mám na mysli, že bych mohl mít část peněz v indexovém fondu, který sleduje trh a je méně rizikový, zatímco bych se snažil aktivně vybírat jednotlivé akcie nebo jiné investice podle aktuální situace na trhu. Myslíte, že by to mohlo být efektivní strategie? Jak se dá skloubit pasivní příjem z indexu s potenciálně vyššími výnosy z aktivního obchodování? A co třeba poplatky? Nebude to příliš zatěžující pro můj rozpočet, když budu mít jednu část portfolia pasivně, ale druhou aktivně spravovanou? Jaké máte zkušenosti s tímto přístupem, a pokud možno, můžete mi dát nějaké tipy nebo doporučení? Děkuju.

140 slov
1.4 minut čtení
11. 4. 2024
Bohuslav Šulc
Bohuslav Šulc

Jo, klidně můžeš kombinovat pasivní a aktivní investice. Je to docela běžná strategie. Mít část peněz v indexovém fondu ti dává stabilitu a nižší riziko, protože tenhle fond sleduje celý trh. Na druhou stranu, aktivní spravování zbytku peněz ti může přinést vyšší výnosy, pokud se ti podaří dobře vybírat akcie nebo jiné investice. To je vlastně taková diverzifikace – část portfolia je méně riziková a část může mít potenciál na vyšší zisky.

Je dobrý si ale pohlídat poplatky. Indexové fondy bývají levnější než aktivně spravované fondy, takže v tomhle směru ušetříš. Ale když začneš aktivně obchodovat, tak i malé poplatky za transakce se můžou nasčítat. Musíš si udělat plán, kolik chceš investovat do aktivního obchodování a kolik do pasivního investování.

Taky je fajn mít jasnou strategii pro ty aktivní investice, abys věděl, kdy vstoupit a kdy vystoupit. Pokud se ti to podaří skloubit, můžeš mít jak stabilní příjem z pasivních investic, tak potenciálně vyšší výnosy z aktivního obchodování. Ale buď opatrný, ať tě to nezahltí a neztratíš přehled o svém portfoliu.

169 slov
1.7 minut čtení
2. 9. 2024
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová

Kombinace pasivních a aktivních investic je úplně běžná a dává smysl. Mít část peněz v indexovém fondu ti může zajistit stabilní výnosy, protože tyto fondy sledují trh a často mají nižší poplatky. To je super pro snížení rizika. Na druhou stranu, pokud se věnuješ aktivnímu obchodování, můžeš mít šanci na vyšší výnosy, když správně vybereš akcie nebo investice podle aktuálních trendů.

Jen musíš být opatrný na poplatky – aktivní správa může být dost drahá, což ti může sežrat zisky. Taky je důležité mít čas a znalosti na to, abys mohl ty aktivní investice úspěšně řídit. Pokud si nejsi jistý svými dovednostmi v obchodování, můžeš skončit s horšími výsledky než s tím pasivním fondem.

Je fajn mít diverzifikované portfolio, takže ta kombinace ti může poskytnout vyváženost mezi rizikem a potenciálním ziskem. Zkoušej to, ale měj na paměti svůj investiční cíl a toleranci k riziku.

141 slov
1.4 minut čtení
1. 2. 2025
Kamila Štefanová
Kamila Štefanová