Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním managementem indexových fondů?
Zajímá mě, co přesně znamená pasivní a aktivní management u indexových fondů. Když jsem se o tom začal zajímat, narazil jsem na spoustu informací, které byly pro mě trochu matoucí. Vím, že pasivní management se soustředí spíš na to, aby se fond snažil kopírovat výkonnost nějakého indexu, zatímco aktivní management by měl snažit překonat ten index. Ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké strategie se používají u aktivního managementu a jaké u pasivního? Je pravda, že pasivní fondy mají nižší poplatky? A co ziskovost? Je u pasivních fondů ziskovost nižší než u těch aktivně řízených? A co riziko? Který typ managementu je méně rizikový? Mám pocit, že si lidé často myslí, že aktivní management je lepší volba, ale já nevím, jestli to tak skutečně je. Jak se tedy liší výkonnost těchto dvou typů fondů v dlouhodobém horizontu? Odpovědi na tyto otázky mi pomohou lépe pochopit, co je pro mě jako investora lepší. Mohli byste mi prosím osvětlit tyto rozdíly a poradit, jaké jsou konkrétní výhody a nevýhody obou přístupů?