Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním managementem indexových fondů?

Jaký je rozdíl mezi pasivním a aktivním managementem indexových fondů?

Zajímá mě, co přesně znamená pasivní a aktivní management u indexových fondů. Když jsem se o tom začal zajímat, narazil jsem na spoustu informací, které byly pro mě trochu matoucí. Vím, že pasivní management se soustředí spíš na to, aby se fond snažil kopírovat výkonnost nějakého indexu, zatímco aktivní management by měl snažit překonat ten index. Ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké strategie se používají u aktivního managementu a jaké u pasivního? Je pravda, že pasivní fondy mají nižší poplatky? A co ziskovost? Je u pasivních fondů ziskovost nižší než u těch aktivně řízených? A co riziko? Který typ managementu je méně rizikový? Mám pocit, že si lidé často myslí, že aktivní management je lepší volba, ale já nevím, jestli to tak skutečně je. Jak se tedy liší výkonnost těchto dvou typů fondů v dlouhodobém horizontu? Odpovědi na tyto otázky mi pomohou lépe pochopit, co je pro mě jako investora lepší. Mohli byste mi prosím osvětlit tyto rozdíly a poradit, jaké jsou konkrétní výhody a nevýhody obou přístupů?

170 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2023
Věra Stará
Věra Stará

Pasivní management prostě sleduje nějaký index, jako třeba S&P 500, a snaží se ho co nejlépe kopírovat. Tady se moc neřeší, jestli akcie rostou nebo klesají, důležité je držet se toho indexu. Aktivní management naopak hledá příležitosti, jak vydělat víc než ten index - to znamená, že manažeři fondů vybírají akcie, které si myslí, že porostou, a snaží se taktizovat na základě různých analýz a trendů.

Co se týče poplatků, pasivní fondy jsou obecně levnější, protože nepotřebují tolik práce na analýzu a rozhodování. U aktivních fondů zaplatíš vyšší poplatky, protože manažeři se snaží dosáhnout lepších výsledků. Ale paradoxně, spousta aktivních fondů v dlouhodobém horizontu nedokáže překonat pasivní fondy po zohlednění těch poplatků.

Pokud jde o ziskovost, pasivní fondy bych řekl, že většinou mají stabilnější výnosy, ale nečekej na nějaké mega zisky jako u aktivního managementu - tam to může být riskantnější. A ohledně rizika – pasivní fondy jsou typicky méně rizikové díky širší diverzifikaci, zatímco aktivní fondy mohou být rizikovější kvůli soustředění na vybrané akcie.

Celkově vzato, pokud jsi opatrný investor a chceš stabilitu s nižšími náklady, pasivní management může být lepší volba. Ale pokud máš chuť riskovat a věříš v nějaké konkrétní investice, můžeš zkusit aktivní fondy. Ale pamatuj si, že dlouhodobě většina aktivních fondů zaostává za pasivním přístupem.

208 slov
2.1 minut čtení
8. 4. 2024
Jindřiška Kašparová
Jindřiška Kašparová

Pasivní a aktivní management indexových fondů se liší hlavně v přístupu k investování. Pasivní management, jak už říká název, se snaží co nejlépe sledovat a kopírovat nějaký benchmarkový index (třeba S&P 500). To znamená, že správcové fondu nakupují akcie podle toho, jak jsou v tom indexu rozloženy a snaží se neprovádět žádné větší zásahy. Výhodou je, že to většinou znamená nižší poplatky, protože nepotřebují tolik analýz ani výzkumu.

Naopak aktivní management se snaží překonat ten samý index. To dělají tak, že vybírají akcie podle různých analýz a predikcí. Může to být skvělá strategie, ale taky je spojena s vyššími náklady na správu a častěji se to nemusí vyplatit. V praxi se ukazuje, že hodně aktivních fondů nedokáže dlouhodobě překonat pasivní fondy, hlavně kvůli těm vyšším poplatkům a riziku špatných rozhodnutí.

Pokud jde o ziskovost, pasivní fondy často nabízejí stabilnější výnosy, protože neběžíš s trhem nahoru-dolů jak u aktivního managementu. Riziko je u pasivních fondů obvykle nižší, protože se nedostáváš do složitých situací a obchodování.

Celkově se zdá, že pro většinu investorů je pasivní přístup lepší volba v dlouhém horizontu. Ale samozřejmě záleží na osobních preferencích a cílech investora.

186 slov
1.9 minut čtení
30. 12. 2024
Adéla Píchová
Adéla Píchová