Charts.cz/Fórum/Jak investovat do akcií během ekonomické krize?

Jak investovat do akcií během ekonomické krize?

Nedávno jsem slyšel spoustu lidí mluvit o tom, jak je teď těžké investovat do akcií, když je ekonomika v krizi a všichni se bojí, co se bude dít dál. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně funguje investování do akcií v takových těžkých časech? Je to opravdu dobrý nápad nebo bych měl raději počkat, až bude situace stabilnější? Mám pocit, že ceny akcií klesají a já se obávám, že bych mohl přijít o peníze. Jaké akcie byste doporučili kupovat během ekonomických problémů? Existuje nějaká strategie, jak vybrat ty správné společnosti, které přežijí krizi a pak porostou, nebo mám raději sáhnout po něčem bezpečnějším, jako jsou dluhopisy? Také by mě zajímalo, jestli je lepší investovat teď a průměrovat nákupní cenu, nebo raději počkat na lepší časy? Není to všechno moc riskantní? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s tímto tématem. Jaké máte tipy na investice v takovéto době a co dělat, když máme pocit, že trhy jsou na dně?

161 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2022
Alois Dvořáček
Alois Dvořáček

Takže, investování do akcií v krizi fakt není lehká záležitost. Záleží na tom, jestli jsi spíš krátkodobý nebo dlouhodobý investor. Krize obvykle přináší klesající ceny, což může být příležitost pro nákup akcií za levno, ale taky můžeš dost ztratit, pokud to špatně odhadneš. Doporučil bych kouknout po stabilních firmách s dobrou historií – třeba potravinářství, zdravotnictví nebo technologie. Tyhle sektory mívají tendenci držet se i v těžších časech.

Průměrování nákupní ceny může být dobrý způsob, jak snížit riziko – místo toho, abys investoval všechno najednou, rozlož si to do více nákupů. Ale pokud máš pocit, že trh je teď na dně, může to být šance, ale utracené peníze na akcie bys měl mít až po pokrytí všech základních výdajů.

Pokud se bojíš ztrát a nechceš riskovat, dluhopisy nebo nějaké ETF fondy by mohly být bezpečnější volby. Každopádně nezapomeň, že investování je maraton, ne sprint. Takže pokud nejsi v pohodě s tím, že tvoje peníze budou chvíli viset v akciích, možná to chce ještě promyslet. Měj hlavu otevřenou a sleduj trh.

168 slov
1.7 minut čtení
21. 5. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková

Investování do akcií během krize může být opravdu výzvou, ale taky příležitostí. V takových časech spousta akcií zlevňuje a můžeš narazit na dobré nabídky. Hlavně se ale nenech unést strachem. Důležité je mít plán a neinvestovat všechny peníze najednou. Můžeš zkusit průměrovat nákupní cenu, takže i když ceny klesnou, nakoupíš víc akcií za nižší ceny.

Zaměř se na firmy, co mají silné základy, stabilní cash flow a nějakou formu konkurenceschopnosti. Sektory jako technologie nebo zdravotnictví obvykle lépe zvládají krize, takže zkus hledat tam.

Pokud máš strach o ztrátu, můžeš zvážit dluhopisy nebo ETF, které ti poskytnou diversifikaci. Ale pamatuj, že ani to není 100% bezpečné. Takže buď trpělivý a nesnaž se chytit dno trhu, je to dost těžké. Důležité je investovat s rozumem a ne podle emocí.

126 slov
1.3 minut čtení
29. 8. 2023
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek