Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší rizika spojená s investováním do NFT?

Jaké jsou největší rizika spojená s investováním do NFT?

Nedávno jsem se začal zajímat o svět NFT a nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že je to trochu jako jít do kasina. Všude kolem nás vidíme lidi, jak prodávají digitální umění a různé sběratelské předměty za neuvěřitelné částky peněz, a já se ptám, jestli je to tak výhodná investice, jak se zdá. Zajímalo by mě, co všechno by měl člověk zvážit, než se rozhodne investovat do NFT? Slyšel jsem hodně o tom, jak rychle se ceny mohou měnit a jak je trh velmi volatilní, ale co to vlastně znamená pro běžného investora? Mám obavy z podvodů – co když koupím něco, co není skutečně autentické nebo má nízkou hodnotu? Také se mi zdá znepokojivé, že většina NFT existuje na blockchainu a co když technologie selže nebo se změní? Jaké jsou konkrétní příklady rizik, která lidé zažili při investování do NFT? Jak mohu chránit své investice a minimalizovat ztráty v tomto tak rychle se měnícím prostředí? A co si myslíte o budoucnosti NFT jako investice? Očekáváte, že se situace stabilizuje nebo půjdeme ještě hlouběji do rizika? Takže shrnuto, jaká jsou největší rizika spojená s investováním do NFT a jak bych se měl připravit na tohle všechno?

196 slov
2 minut čtení
20. 2. 2024
Bohumil Košťál
Bohumil Košťál

Investování do NFT je fakt risky, to je pravda. Hlavní rizika jsou volatilita cen, jako na horské dráze, někdy to vystřelí nahoru a pak zase spadne dolů. Můžeš koupit něco, co ztratí hodnotu za pár dní, což je dost stresující. Pak je tu problém autentizace – můžeš narazit na podvodníky s falešnými NFT, takže si dej bacha na to, co kupuješ a od koho. Většina NFT běží na blockchainu, ale co když se ta technologie změní nebo bude mít nějaký problém? To by mohlo ohrozit tvé investice.

Jako příklad, nedávno se stalo, že pár lidí přišlo o hromadu peněz kvůli hackům a útokům na peněženky. Takže ochrana soukromých klíčů je klíčová. Zvažuj investice pečlivě, možná začni s menšími částkami a sleduj trh. Ohledně budoucnosti NFT – může to být stabilní investice, ale spíš počítej s tím, že to bude velice dynamické a stále plné překvapení. Udržuj si otevřenou mysl a buď opatrný.

152 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2022
Roman Hlávka
Roman Hlávka

Investování do NFT má fakt hodně rizik, co bys měl mít na paměti. První a největší asi je ta obrovská volatilita cen. Ceny NFT se můžou během pár dnů změnit o stovky procent, což znamená, že můžeš snadno prodělat. Pak je tu i otázka autenticity – na trhu jsou spousta podvodných projektů, kde koupíš něco, co je naprosto bezcenné, nebo faux. Lepší je vždycky dělat důkladný výzkum a zkontrolovat, kdo ten NFT vytvořil a jestli má nějaké renomé.

Další věc je závislost na technologii blockchainu – pokud by blockchain selhal nebo se změnil, co potom? Všechny ty NFT by se mohly stát nerealizovatelnými. Kromě toho, jak sleduješ trendy a to, co frčí? Není to jen o tom koupit něco, co se ti líbí, ale i o tom, jestli to bude mít někdy hodnotu.

Z mé zkušenosti lidé často spadnou do pasti FOMO (fear of missing out), což je taky nebezpečný mindset. Doporučuji investovat jen peníze, které si můžeš dovolit ztratit, a diversifikovat portfolio – nemít všechno v jednom NFT. Budoucnost NFT jako investice? Těžko říct. Může se stabilizovat, ale taky může přijít další boom nebo naopak krach. Takže radši buď opatrný a nikdy neinvestuj bezhlavě.

194 slov
1.9 minut čtení
30. 7. 2023
Nikola Kuchařová
Nikola Kuchařová