Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a proč bych do nich měl investovat?

Co jsou NFT a proč bych do nich měl investovat?

V poslední době se často setkávám s pojmem NFT, ale pořád mi to není úplně jasné. Co vlastně ty NFT jsou? Slyšel jsem, že se jedná o něco jako digitální umění nebo sběratelské předměty, ale co to přesně znamená? Jakým způsobem se tyto NFT vytvářejí a kdo je může prodávat? Mám pocit, že je to něco spojeného s blockchainem, ale jak to přesně funguje? A proč bych měl uvažovat o investici do NFT? Je to opravdu dobrý nápad, nebo je to jenom módní trend, který brzy vyprchá? Zajímalo by mě také, jakou hodnotu mohou mít tyto digitální aktiva v budoucnu a co ovlivňuje jejich cenu. Je lepší investovat do známých umělců, nebo se zaměřit na nové talenty? A co když se rozhodnu prodat svůj NFT – jaké jsou možnosti a jak zjistit jeho aktuální hodnotu? Rád bych věděl, jestli existují nějaké rizika spojená s investováním do NFT, na co si dát pozor a jak se vyhnout podvodům. Může mi někdo vysvětlit, proč by do těchto digitálních aktiv měl investovat i někdo, kdo normálně neinvestuje nebo se o finance moc nezajímá? Děkuji za jakékoli rady a tipy ohledně tohoto tématu.

189 slov
1.9 minut čtení
31. 8. 2020
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují, že něco je originální a vlastníte to. Může to být cokoliv – obrázek, video, nebo dokonce tweet. Vše funguje na blockchainu, což je jako veřejná kniha, kde se zaznamenávají všechny transakce. Když si koupíš NFT, dostaneš unikátní kód, který potvrzuje tvoje vlastnictví.

Investice do NFT může být lákavá, protože někteří lidé na tom vydělali slušné peníze, ale je to dost riskantní. Hodnota NFT závisí na poptávce – čím víc lidí chce konkrétní NFT, tím víc stoupne jeho cena. Takže investování do známých umělců nebo populárních projektů může být rozumnější než sázet na nováčky.

Prodej NFT není složitý – jsou platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš své NFT nabízet. Co se týče aktuální hodnoty, sleduj prodeje podobných NFT a trh jako takový.

Rizika tu jsou – trh s NFT je volatilní a neustále se mění. Můžeš narazit na podvody nebo falešné projekty, takže buď opatrný. Je dobré se nejdřív vzdělat o tom, co kupuješ a jak to funguje.

Pokud se do investování moc nevyznáš, zkus začít s menšími částkami a klidně si o tom ještě více přečti. Není to pro každého a rozhodně bys měl mít na paměti, že investice do NFT nemusí vždy vyjít.

198 slov
2 minut čtení
8. 1. 2023
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního objektu, jako je umění, hudba, videa nebo dokonce i tweety. Vznikají na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost. Každé NFT je unikátní a nelze ho nahradit, což je to, co je dělá zajímavými pro sběratele a investory.

Pokud uvažuješ o investici do NFT, může to být dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio, ale je dobré mít na paměti, že trh s NFT je hodně volatilní. Mnoho lidí investuje do známých umělců, protože mají větší šanci na růst hodnoty, ale noví talenti mohou přinést překvapení.

S cenou NFT to je dost o poptávce a trendech. Když se rozhodneš prodat, můžeš to udělat přes různé tržiště jako OpenSea nebo Rarible. Jen si dej pozor na podvody – vždycky si ověřuj autenticitu a původ NFT.

Rizika jsou značná, obzvlášť pokud nejsi moc zorientovaný v kryptoměnách. Je důležité se vzdělávat a být opatrný. I když o investování moc nevíš, NFT může být zajímavá cesta, jak se zapojit do digitálního umění a kultury.

172 slov
1.7 minut čtení
1. 3. 2023
Roman Hlávka
Roman Hlávka