Charts.cz/Fórum/Musím platit daň při prodeji ETF, i když nevyberu peníze?

Musím platit daň při prodeji ETF, i když nevyberu peníze?

Když prodávám ETF, tak se mi naskytla otázka ohledně daní. Zjistil jsem, že při prodeji akcií a různých investičních nástrojů jako jsou právě ETF se často mluví o kapitálových ziscích a daních, ale co když já peníze za prodej vlastně nevyberu? Musím přesto nějakým způsobem platit daň z toho, co jsem prodal, nebo je všechno v pořádku, dokud si ty peníze nenechám a nevyberu je na účet? Zajímá mě, jak to vlastně funguje, protože slyšel jsem různé názory a rád bych měl jasno. Existuje nějaká hranice nebo limit pro zdanění tohoto typu investic? Může se mi stát, že po prodeji ETF, i když peníze nechám na účtu jako další investici do jiných aktiv, musím stejně počítat s daní? Jak tohle všechno ovlivňuje moje rozhodování o tom, kdy a co prodávat? Rád bych věděl, jestli se tohle týká jenom ETF nebo i jiných investičních nástrojů. Co byste doporučili těm, kteří chtějí investovat do ETF a mají podobné otázky ohledně daní?

159 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2024
Romana Trnková
Romana Trnková

Když prodáš ETF, tak daně se platí na základě toho, že jsi realizoval zisk, i když si peníze necháváš na účtu. Nezáleží na tom, jestli je vybereš nebo ne. Jakmile prodáš ETF za víc, než za kolik jsi ho koupil, tak se to počítá jako kapitálový zisk a ten podléhá dani. Hranice pro zdanění se liší podle země, ale většinou tam nějaký limit bude (např. osvobození do určité částky). Takže i když investuješ dál do jiných aktiv, zisk z prodeje ETF musíš danit. Tohle platí nejen pro ETF, ale obecně pro všechny podobné investice jako akcie nebo fondy. Je dobrý mít to na paměti při rozhodování o tom, kdy co prodat.

111 slov
1.1 minut čtení
8. 7. 2021
Natálie Koudelková
Natálie Koudelková

Když prodáváš ETF, tak se na to dívá finanční úřad jako na realizaci zisku, i když si ty prachy necháš v investicích. Daně platíš z kapitálového zisku, což je rozdíl mezi cenou, za kterou jsi koupil a prodal. Takže i když nevybereš peníze, za prodej ETF už jsi v podstatě realizoval zisk, a daně se na to vztahujou. Není tam nějaká hranice nebo limit, kde bys mohl říct, že se to netýká. Platíš daně za každý prodej, co uděláš. Týká se to nejen ETF, ale i jiných akcií a investičních nástrojů. Takže dávej pozor na to, kdy a co prodáváš, protože pak ti to může hodně ovlivnit daně. Hlavně si to pořádně hlídej.

113 slov
1.1 minut čtení
7. 7. 2022
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek