Charts.cz/Fórum/Co jsou vlastně NFT v módě a jak se liší od běžných výrobků?

Co jsou vlastně NFT v módě a jak se liší od běžných výrobků?

Zajímalo by mě, co vlastně znamenají NFT v módním průmyslu. Slyšel jsem o tom, že se to hodně řeší, ale pořád mi není jasné, jak to funguje. Jaký je vlastně rozdíl mezi digitálními módními výrobky jako jsou právě NFT a klasickými oblečením, které si můžeme koupit v obchodě? Je to jen nějaký trend, nebo už se s tím dá opravdu něco udělat z pohledu investice? Můžete mi vysvětlit, proč by někdo měl chtít investovat do digitálního oblečení místo fyzických kousků? Jak se vlastně určuje hodnota těchto digitálních produktů a co je na nich tak atraktivního? A jaké příklady už existují v současné módě? Je to všechno jen pro bohaté, nebo má smysl o tom uvažovat i jako o běžný člověk? Rád bych slyšel názory jiných, kteří se v tom vyznají. Děkuju!

131 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2022
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek

NFT v módě jsou vlastně digitální verze oblečení, které si můžeš koupit jako unikátní kousky. Na rozdíl od klasického oblečení, co nosíš, jsou tyhle věci jen online. Můžeš mít třeba digitální šaty, který si vezmeš na virtuální akci nebo je použiješ ve hrách. Trend to je, ale už teď se to dost řeší z pohledu investic, protože někteří lidé vidí potenciál v tom, že jakmile se to rozšíří, ceny těchto digitálních kousků porostou. Hodnota se určuje podle poptávky a rarity – čím je něco vzácnější, tím víc za to lidi platí.

Atraktivní je to hlavně pro mladé, co žijou online a chtějí se nějak odlišit. Je to nové a prostě cool mít něco, co nikdo jiný nemá. Příklady už existují – třeba značky jako Gucci nebo Balenciaga už zkoušejí svoje digitální kolekce. Není to jen pro bohaté; i normální člověk může najít způsob, jak do toho investovat, třeba koupí levnějších NFT nebo se zapojí do komunitních projektů. Takže pokud tě to zajímá, rozhodně má smysl se na to podívat.

168 slov
1.7 minut čtení
31. 1. 2025
Vojtěch Šulc
Vojtěch Šulc

NFT v módě jsou prostě digitální kousky, který si můžeš koupit a vlastnit, ale nemůžeš je nosit fyzicky. To znamená, že místo trička nebo boty máš něco jako obrázek nebo model v digitálním prostoru. Hlavní rozdíl je v tom, že běžný výrobek má hmatatelnou hodnotu, zatímco NFT je víc o exkluzivitě a vlastnictví v blockchainu.

Pohled na investice je trochu složitější. Někteří lidi vidí potenciál v NFT jako v umění – můžeš mít digitální verzi oblečení od známého návrháře, což může časem nabrat na hodnotě, protože to není něco, co by měl každý. Hodnota se určuje podle poptávky, rarity a značky. V módě už jsou příklady jako Gucci nebo Dolce & Gabbana, který vydali svoje digitální kousky.

Není to jen pro bohaté; pokud jsi fanoušek módy a technologií, můžeš do toho klidně investovat i jako normální člověk. Pro někoho to může být zajímavá příležitost, ale rozhodně si dej pozor na trh, protože je dost volatilní.

154 slov
1.5 minut čtení
16. 1. 2025
Jakub Dvořáček
Jakub Dvořáček