Charts.cz/Fórum/Jak můžou módní značky začít prodávat NFT a je to výhodné?

Jak můžou módní značky začít prodávat NFT a je to výhodné?

Zajímalo by mě, jak vlastně módní značky mohou začít prodávat NFT? Všude se teď mluví o tom, jak je tento trh stále víc populární a mám pocit, že spousta velkých značek už do toho vkládá peníze. Jaký je vlastně ten proces? Musí mít značky nějaké speciální technologie nebo platformy, aby mohly zahájit prodej NFT? A co si o tom myslíte, je to pro ně výhodné? Může to přinést nějaké zisky nebo jsou s tím spojené velké náklady? Zajímá mě i to, jestli by to mohlo být také vhodné pro menší značky nebo návrháře, kteří nemají tolik prostředků. Jaké jsou rizika a na co by si měly dávat pozor, když do NFT investují? Mám pocit, že je v tom hodně nejasností a rád bych slyšel názory zkušenějších. Je tady někdo, kdo má s tímto tématem nějaké zkušenosti nebo by mohl přinést nějaké konkrétní příklady úspěšných značek, které už do NFT vstoupily? Jak se to všechno odvíjí od současných trendů v módě a digitálním umění?

163 slov
1.6 minut čtení
29. 12. 2024
Daniel Hloušek
Daniel Hloušek

Módní značky mohou začít prodávat NFT tak, že si vytvoří digitální umělecká díla, které reprezentují jejich produkty, nebo třeba exkluzivní virtuální módní kousky. Samozřejmě potřebují nějakou platformu, kde ty NFT budou moci prodávat. Existuje spousta tržišť jako OpenSea nebo Rarible, které tohle usnadňují. Některé značky si dokonce vytváří vlastní blockchainové řešení. Je to výhodný směr, protože NFT mohou přinést dodatečné příjmy a pomoci značkám oslovit nové zákazníky. Ale jsou s tím i náklady na výrobu a marketing, což může být pro menší značky problematické.

Rizika jsou hlavně v tom, že trh je dost volatilní a může rychle ztratit na hodnotě. Značky by měly být opatrné a důkladně si promyslet, co vlastně nabízejí a jaký mají plán. Když se podíváme na úspěšné příklady, tak třeba Gucci nebo Nike už do NFT investovaly a některé jejich edice se prodávaly za velké částky. Takže je to určitě trend, který může mít budoucnost, ale chce to rozvahu a strategii.

154 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková

Módní značky můžou začít prodávat NFT tak, že vytvoří digitální umělecká díla, virtuální oblečení nebo exkluzivní zážitky a ty pak zabalí do tokenů na blockchainu. Většinou to dělají přes platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde už je základní infrastruktura hotová. Je dobrý mít nějaký tým, co rozumí blockchainu a ví, jak s tím pracovat. Co se týče výhodnosti, tak to může být pro značky super příležitost, jak oslovit mladší publikum nebo ty, co sbírají digitální věci. Zisky můžou být slušný, ale jsou s tím i náklady na tvorbu a marketing. Menší značky to můžou zkusit taky, protože některé platformy mají nízké poplatky. Rizika? No, hlavně neznalost trhu a volatilita cen NFT. Můžeš skončit s něčím, co nikdo nechce koupit. Příklady? Gucci a Dolce & Gabbana už to zkusily a dostaly se tím do povědomí tech-savvy zákazníků. Takže v tom vidím potenciál, ale je potřeba být opatrný.

146 slov
1.5 minut čtení
31. 10. 2023
Barbora Bartošová
Barbora Bartošová