Charts.cz/Fórum/Jsou NFT bezpečné, nebo se můžu snadno spálit?

Jsou NFT bezpečné, nebo se můžu snadno spálit?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já mám takové zamyšlení. Představte si, že byste investovali do něčeho, co je vlastně jen digitální obrázek nebo video, a pak zjistíte, že vaše investice je naprosto zbytečná. Jak to vlastně funguje? Jaká je skutečná hodnota těchto NFT? Mám strach, že bych mohl narazit na nějaký podvod nebo ztratit peníze, protože slyším tolik varování o tom, jak je trh s NFT poměrně volatilní a nevyzpytatelný. Vím, že se najdou různí lidé, kteří říkají, že tohle je budoucnost umění a investic, ale co když to tak není? Co když se do toho pustím a nakonec skončím s něčím, co nikdo nebude chtít? Jak poznat, jestli je konkrétní NFT skutečně cenné nebo jestli jde jen o módní vlnu? Jaká jsou rizika spojená s nákupem NFT? Existují nějaké zaručené postupy, jak se vyhnout největším pastem v tomto světě? A co bezpečnostní otázky – jak ochránit své digitální peněženky před hackery? Je lepší kupovat NFT od renomovaných umělců nebo raději investovat do projektů s vysokým potenciálem růstu? Už jsem slyšel o případech, kdy lidé přišli o peníze kvůli krádežím a podvodům. Je vůbec možné vyhnout se takovým situacím? Jak moc bych měl své investice rozložit a existují nějaké tipy na to, jak si správně vybrat? Nebo je lepší se těmto věcem raději vyhnout úplně a zaměřit se na něco tradičnějšího ako například akcie nebo reality? Tohle všechno mi nedá spát – je tedy investice do NFT skutečně bezpečná, nebo se můžu snadno spálit?

248 slov
2.5 minut čtení
15. 12. 2022
Miroslava Janečková
Miroslava Janečková

Takže, pokud se ptáš, jestli jsou NFT bezpečné, je to fakt tak na vážkách. Mnoho lidí se do toho pustilo a pak zjistili, že jejich digitální obrázek je k ničemu, nebo ho nikdo nechce. Hodnota NFT není vždy jasná, často záleží na hype a na tom, jak moc je někdo ochoten zaplatit. Když investuješ, měl bys mít na paměti, že trh je dost volatilní a můžeš snadno přijít o peníze.

O podvodech slyšíš hodně – na internetu je plno falešných projektů. Měj se na pozoru a kontroluj, kdo za tím stojí. Investice do renomovaných umělců ti může dát větší jistotu než do něčeho neznámého. Bezpečnostní otázky jsou taky důležité. Digitální peněženky musíš chránit jako oko v hlavě – používej silná hesla a dvoufaktorovou autentifikaci.

Rozložení investic je dobrý nápad – neměj všechno v jedné košíku. Ale jestli se cítíš nejistě, možná je lepší zůstat u tradičnějších investic jako akcie nebo nemovitosti. NFT můžou být zajímavé, ale není to pro každého a riskovat se fakt vyplatí jen s rozmyslem.

166 slov
1.7 minut čtení
9. 3. 2024
Rudolf Řezáč
Rudolf Řezáč

Investice do NFT jsou dost rizikové a určitě se můžeš spálit, pokud nemáš dostatek znalostí a zkušeností. Obecně platí, že hodnota NFT je velmi subjektivní a většinou závisí na poptávce. Můžeš mít skvělý digitální obrázek, ale pokud nikdo jiný ho nechce, tak je to prostě bezcenné. Taky je pravda, že trh s NFT je dost volatilní, což znamená, že cena může rychle stoupat, ale i klesat.

Pokud chceš investovat, doporučuji začít kupovat od známějších umělců nebo projektů, které mají nějakou historii a dobrou pověst. Podvody jsou bohužel běžné a většina hackerů cílí na neznalé uživatele. Základní bezpečnostní opatření jako dvoufázová autentizace nebo používání hardwarových peněženek může hodně pomoci.

Rozložit investice je taky dobrý nápad – nedávej všechno do jednoho koše. A pokud máš obavy, může být lepší zaměřit se na tradičnější investice, protože NFT jsou stále ještě relativně nová oblast a nikdo neví, jak to dopadne dlouhodobě. Nakonec je to všechno o tom, kolik rizika jsi ochotný podstoupit.

157 slov
1.6 minut čtení
23. 1. 2025
Renata Jahodová
Renata Jahodová