Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT, když s tím nemám zkušenosti?

Jak začít investovat do NFT, když s tím nemám zkušenosti?

Zajímám se o svět digitálních umění a technologií, ale když se podívám na NFT, mám pocit, že jsem úplně ztracený. Nikdy jsem předtím neinvestoval do žádných digitálních aktiv a nevím, jak to vlastně funguje. Co je vlastně NFT? Jaké jsou hlavní platformy, kde se obchodují? Musím mít kryptoměny, abych mohl začít investovat? A co peněženky? Jakou si mám vybrat a jak s ní pracovat? Mám se orientovat podle popularity jednotlivých umělců, nebo podle trendů na trhu? Jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT? Slyšel jsem o lidem, kteří na tom přišli k velkým ziskům, ale také o těch, kteří naopak prodělali. Jak zjistím, zda je konkrétní NFT dobrou investicí? Mohli byste mi doporučit nějaké zdroje informací nebo komunity, kde bych se mohl dozvědět víc? Jaký je nejlepší způsob, jak začít s malým rozpočtem? Existují nějaké rady nebo tipy pro nováčky, které byste mi mohli dát? Opravdu bych chtěl proniknout do tohoto fascinujícího světa NFT a potřebuju nějaké vodítko, protože mám pocit, že bez pomoci to nezvládnu.

167 slov
1.7 minut čtení
12. 9. 2021
Elena Šrámková
Elena Šrámková

Tak hele, s NFT je to vlastně dost jednoduchý, ale chápu, že se v tom můžeš ztratit. NFT jsou digitální aktiva, která reprezentují vlastnictví něčeho unikátního, většinou umění nebo sběratelských předmětů. Začít budeš potřebovat kryptoměny, nejčastěji Ethereum, protože většina platforem funguje na jeho bázi. Takže si nejdřív otevři peněženku jako MetaMask – to je dost populární a snadno se s ní pracuje.

Co se platforem týče, OpenSea a Rarible jsou asi ty nejznámější. Můžeš tam nakupovat a prodávat NFT. Určitě sleduj trendy a popularitu umělců, ale nezapomeň, že to je dost spekulativní trh. Rizika jsou vysoký – někteří lidi zbohatli, jiní přišli o prachy. Než něco koupíš, udělej si pořádný průzkum – koukni se na historii prodejů daného NFT a jeho autora.

Na začátek doporučuju investovat menší částku a nehnat se do toho po hlavě. Na YouTube je spousta videí a komunit na Redditu nebo Discordu, kde se můžeš ptát a sdílet zkušenosti. Zkus si najít nějaký skupiny zaměřený na NFT investice.

A pamatuj – nikdy neinvestuj víc, než jsi ochotný ztratit. Držím palce!

171 slov
1.7 minut čtení
26. 12. 2022
Bohuslav Krátký
Bohuslav Krátký

Takže, co se týče investování do NFT, tady je pár tipů. Nejprv si ujasni, co vlastně NFT jsou – to jsou digitální certifikáty vlastnictví pro unikátní digitální položky, většinou umění. Začít můžeš na platformách jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Jo, budeš potřebovat kryptoměny, většinou Ethereum, takže si nějakou peněženku stáhni, třeba MetaMask, a nakup si ETH na burze (Coinbase, Binance).

Pokud jde o umělce, sleduj trendy a co je populární, ale není to vždy záruka úspěchu. Důležité je dělat si průzkum a zjistit, jestli má ten konkrétní NFT potenciál v budoucnu. Buď opatrný, protože trh s NFT je dost volatilní a někteří lidé přišli o prachy. Zdroje informací jsou třeba Twitter nebo Discord komunity zaměřené na NFT. A s malým rozpočtem začni třeba s levnějšími díly od méně známých umělců. Zkrátka, buď obezřetný a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

142 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
Milada Vejvodová
Milada Vejvodová