Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do DeFi a co k tomu potřebuji?

Jak začít investovat do DeFi a co k tomu potřebuji?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do DeFi. Vím, že decentralizované finance jsou teď hodně populární a spousta lidí na tom vydělává, ale jak na to? Co všechno k tomu potřebuju? Je třeba mít nějaké specifické znalosti, nebo se dá začít i bez zkušeností s kryptoměnami? Slyšel jsem něco o peněženkách a tom, že se musí nakupovat kryptoměny jako Ethereum nebo Bitcoin, ale úplně tomu nerozumím. Jaký je vlastně ten proces? Mám si vybrat nějakou konkrétní platformu pro DeFi, nebo je jich hodně a záleží na mých preferencích? A co bezpečnost? Jak poznám, že je nějaká platforma důvěryhodná a jak se chránit před podvody? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat menší částky pravidelně, nebo spíš jednorázově větší sumu? Jaké jsou typické chyby, kterých bych se měl vyvarovat na začátku? A poslední věc - jak se dá sledovat výkon mých investic v DeFi? Je to složité, nebo jsou na to nějaké nástroje, které mi to usnadní? Děkuju za rady!

160 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2021
Jana Janečková
Jana Janečková

Zdravím, tak začít s DeFi není zas tak složitý, ale pár věcí si musíš ujasnit. První věc je, že potřebuješ peněženku jako MetaMask nebo Trust Wallet. S ní si pak koupíš kryptoměny, většinou Ethereum, protože většina DeFi projektů na tom běží. Můžeš kupovat na burzách jako Binance nebo Coinbase, nejdřív si tam založ účet a ověř si ho.

Pak už můžeš přejít na konkrétní DeFi platformy, jako třeba Uniswap, Aave nebo Compound. Každá má jiný mechanismus a možnosti – např. půjčování nebo poskytování likvidity. Vybírej podle toho, co tě zajímá. Co se týče bezpečnosti, vždycky si zjisti informace o projektu, koukni se na recenze a audit smart kontraktů. Důvěryhodné projekty mají obvykle komunitu a dobré hodnocení.

Co se týká investování, menší částky pravidelně můžou být lepší než jednorázově větší suma. Takže si můžeš nastavit nějaký rozpočet a pravidelně investovat, to ti pomůže rozložit riziko. A vyvaruj se investicím do projektů, o kterých neznáš dost informací – to je klasická chyba začátečníků.

K sledování výkonu investic existují nástroje jako Zapper nebo DeBank, které ti ukážou tvoje portfolio a výnosy z různých projektů. Jo a nezapomeň si dávat pozor na související poplatky za gas, ty můžou být někdy dost vysoké. Doufám, že to pomůže.

199 slov
2 minut čtení
24. 4. 2024
Alena Světlíková
Alena Světlíková

Pokud chceš začít investovat do DeFi, tak tady je pár tipů, co dělat. Za prvé, budeš potřebovat kryptoměnovou peněženku, třeba Metamask. Ta je docela populární a snadno se používá. Pak si musíš pořídit nějaké kryptoměny, většinou Ethereum, protože většina DeFi platforem na něm běží. Můžeš je koupit na burzách jako Binance nebo Coinbase.

Když už máš peněženku a krypto, vyber si DeFi platformu. Můžeš zkusit Uniswap nebo Aave pro začátek. Zjisti si o nich něco víc, porovnej úrokové sazby a poplatky. Bezpečnost je fakt důležitá, tak se podívej na recenze a jestli má projekt auditované smart kontrakty.

Ohledně investice, menší částky pravidelně jsou asi lepší pro začátečníky než jednorázově velké sumy. A hlavně se vyhni chybám jako FOMO – nenech se unést a neinvestuj do něčeho jen proto, že to vypadá populárně.

K sledování výkonu investic můžeš použít různé nástroje jako DeFi Pulse nebo Zapper, co ti to usnadní. Je to víc přehledný a uvidíš tam svý aktiva pohromadě. Takže hodně štěstí a buď opatrnej!

162 slov
1.6 minut čtení
24. 11. 2023
Eva Bezděková
Eva Bezděková