Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak je můžu začlenit do svého investičního portfolia?

Co jsou NFT a jak je můžu začlenit do svého investičního portfolia?

Nedávno jsem narazil na pojem NFT, ale upřímně řečeno, moc tomu nerozumím. Vím, že se o tom hodně mluví a že to má něco společného s digitálním uměním a blockchainem, ale nezdá se mi to jako něco, co bych mohl snadno zařadit do svého investičního portfolia. Můžete mi prosím vysvětlit, co přesně jsou NFT a jak fungují? Zajímalo by mě, jaký je jejich skutečný potenciál jako investice. Jak mohu začít investovat do NFT? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? A jaké platformy nebo trhy bych měl sledovat, abych mohl bezpečně nakupovat a prodávat NFT? Také mě zajímá, jestli existují nějaké rizika spojená s investicemi do těchto digitálních aktiv. Mohli byste mi poskytnout nějaké tipy nebo rady pro začátečníky? Děkuji!

120 slov
1.2 minut čtení
1. 7. 2023
Eva Hladíková
Eva Hladíková

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví konkrétního digitálního aktiva, jako je umění, hudba, videa nebo i herní předměty. Všechny tyhle věci jsou uloženy na blockchainu, což zajišťuje jejich autenticitu a nedostatkovost. Když si koupíš NFT, tak vlastně kupuješ něco jako originál v digitálním světě.

Pokud chceš začlenit NFT do svého portfolia, nejdřív by ses měl podívat na různé platformy, kde se NFT obchodují, jako jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Budeš potřebovat peněženku s kryptoměnami (např. Metamask), abys mohl nakupovat a prodávat. Je dobrý mít nějaké základní znalosti o kryptoměnách a blockchainu, ale není to nutné, pokud se jen chceš dívat a učit.

Potenciál investice do NFT je dost rozporuplný – někteří lidé na tom udělali opravdu velké peníze, ale jiní zase prodělali. Hodně záleží na tom, co kupuješ. Umění od známého umělce může mít vyšší hodnotu než něco od neznámého tvůrce.

Rizika? No, hodně lidí varuje před volatilitou trhu s NFT. Ceny mohou rapidně klesnout a nahoru jdou často jen díky spekulacím. Je také důležité dávat pozor na podvody a falešné projekty.

Zkus si nejdřív jen prohlížet trhy a sledovat, jak to funguje. Můžeš začít s malými částkami a postupně se víc orientovat v tom, co by tě zajímalo. Důležité je být opatrný a nenechat se unést tím humbukem kolem NFT.

210 slov
2.1 minut čtení
3. 12. 2023
Miroslav Tesař
Miroslav Tesař

NFT, což je zkratka pro non-fungible tokens, jsou prostě digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví specifických digitálních aktiv jako jsou obrazy, videa nebo dokonce hudba. Na rozdíl od běžných kryptoměn jako Bitcoin, které jsou zaměnitelné (fungible), každé NFT je unikátní a nemůže být přímo nahrazeno jiným. Tohle všechno běží na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje bezpečnost a transparentnost.

Pokud chceš začít investovat do NFT, tak první krok je mít nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT funguje právě na tomto blockchainu. Pak si můžeš založit peněženku jako MetaMask, kde budeš mít svoje kryptoměny a NFT. Potom se můžeš registrovat na tržištích jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají.

Rizika? No, ceny NFT můžou hodně kolísat a nejsou to právě stabilní investice. Můžeš snadno skončit s něčím, co nikdo nechce koupit. Je dobré si udělat průzkum a zjistit, které projekty mají potenciál růstu a které umělce nebo značky stojí za to sledovat.

Takže jo, hodně štěstí! A pamatuj si – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

165 slov
1.7 minut čtení
11. 9. 2024
Zuzana Prokopová
Zuzana Prokopová