Charts.cz/Fórum/Kde se teď nejvíc vyplatí kupovat byty?

Kde se teď nejvíc vyplatí kupovat byty?

Zajímalo by mě, kde se momentálně vyplatí investovat do nemovitostí, konkrétně do bytů. Slyšel jsem, že některé města mají teď skvělé příležitosti, ale nevím, jestli je to Praha nebo Brno, nebo jestli bych měl koukat i po menších městech. Je pravda, že ceny bytů v Praze rostou, ale co ostatní regiony? Jaké faktory bych měl při rozhodování brát v úvahu? Myslíte, že investice do novostaveb je lepší než do starších bytů? A co nájemní trh? Je teď větší poptávka po pronájmech nebo spíš kupujících? Hledám nějaké tipy na oblasti, kde se dá čekat růst hodnoty nemovitosti v následujících letech. Je lepší sledovat trendy na trhu nebo se spolehnout na doporučení známých a makléřů? Jaké jsou vaše zkušenosti s investicemi do nemovitostí v poslední době? Děkuju za jakékoli rady a názory!

130 slov
1.3 minut čtení
22. 10. 2024
Jindřiška Sládková
Jindřiška Sládková

Tak já bych řekl, že teďka je zajímavý investovat třeba v Brně nebo Olomouci. V Praze to je sice prestiž, ale ceny tam už jsou fakt vysoký a růst bude pomalejší. V Brně se to ještě dá, cenově to není tak šílený jako v hlavním městě, a navíc tam roste poptávka po nájmech. Menší města jako Zlín nebo Pardubice taky nabízejí fajn příležitosti, protože tam ceny nejsou tak vyhnaný a stále se rozvíjejí. Novostavby můžou být lepší, mají nižší náklady na údržbu a lidi po nich dost často touží, ale zas starší byty můžou mít dobrý potenciál na přestavbu a zvýšení hodnoty. Sleduj trendy, ale neignoruj doporučení od známých a makléřů, ti mají většinou dobrý přehled o situaci na trhu. Celkově bych se díval na oblasti s perspektivním rozvojem, třeba kvůli novým školám, firmám nebo dopravě. Držím palce!

138 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Jindřich Kysela
Jindřich Kysela

Tak já zkusím přihodit pár myšlenek. V poslední době se dost mluví o Brně, tam jsou ceny ještě v rozumných mezích a taky je tam docela rozvoj, takže můžeš očekávat růst hodnoty. Pak jsou dobré zprávy třeba z Olomouce nebo Plzně, obě města se modernizují a mají dobrou nabídku pro nájemníky. Prahu bych bral spíš jako investici do luxusu, ale zas je tam velká konkurence a ceny jdou nahoru, takže to chce opatrnost. Co se týče novostaveb versus starších bytů, novostavby sice vypadají hezky a můžeš je pronajímat dráž, ale starší byty bývají levnější a dají se opravit podle svých představ. Sleduj trh, ale doporučení od známých taky nejsou k zahození. Nájmy teď letí vzhůru, takže pokud plánuješ investici na pronájem, můžeš na tom slušně vydělat. Hlavně si zjisti lokalitu a budoucí plány měst, to ti potvrdí hodnotu investice.

139 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Josef Vlk
Josef Vlk