Charts.cz/Fórum/Má smysl přejít z ETF na aktivní fondy?

Má smysl přejít z ETF na aktivní fondy?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně investic, který mě už nějakou dobu trápí. Už nějakou dobu investuji do ETF a docela se mi to osvědčilo. Sleduji trhy, rozmanité sektory a celkově si myslím, že pasivní investování je pro mě zatím to pravé. Ale v poslední době jsem začal uvažovat o aktivních fondech. Zajímalo by mě, zda má smysl udělat přechod na aktivní fondy, když už mám nějaké zkušenosti s ETF. Vím, že aktivní fondy slibují lepší výkonnost a profesionální správu, ale jaká je vlastně realita? Vyplatí se investice do aktivních fondů, nebo je to spíš takové lákadlo pro lidi, kteří chtějí mít pocit, že jejich peníze spravuje někdo jiný? Co když si pak vyberu špatný fond a moje investice skončí hůř než u ETF? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito typy fondů? Měli jste někdo možnost porovnat výkonnost ETF a aktivních fondů za delší časové období? Jaké faktory bych měl zohlednit při rozhodování, jestli zůstat u ETF nebo přejít na aktivní fondy? Díky za každou radu a vaše názory!

169 slov
1.7 minut čtení
28. 3. 2022
Michal Světlík
Michal Světlík

Přechod z ETF na aktivní fondy má smysl, ale záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. ETF jsou skvělé pro pasivní investování, mají nízké poplatky a sledují trhy. Aktivní fondy mohou nabízet možnost vyššího výnosu, ale s sebou nesou i větší riziko a vyšší náklady. Také je pravda, že hodně aktivních fondů nedokáže porazit indexy dlouhodobě, takže vybírat správný fond je klíčové. Pokud máš dobrého správce, můžeš mít štěstí, ale to není zaručeno. Zvaž, co chceš dosáhnout – pokud se chceš zaměřit na dlouhodobý růst s nižšími náklady, zůstaň u ETF. Pokud chceš experimentovat a jsi ochoten riskovat víc, klidně zkus aktivní fondy. Každopádně si udělej průzkum a dívej se na historickou výkonnost fondů předtím, než se rozhodneš.

119 slov
1.2 minut čtení
9. 2. 2024
Vladimír Zich
Vladimír Zich

Přejít z ETF na aktivní fondy může mít smysl, ale záleží na tvých cílech a ochotě riskovat. Aktivní fondy sice slibují vyšší výnosy díky tomu, že je spravují profesionálové, ale realita je taková, že většina aktivních fondů nepřekoná trh a často mají vyšší poplatky. Pokud jsi spokojenej s ETF a pasivním přístupem, není moc důvod měnit. S ETF máš větší transparentnost a nižší náklady. Navíc, když jsi už nějakou dobu investoval do ETF, máš přehled o trhu a víš, co děláš. Mnoho lidí skončí u aktivních fondů z důvodu pocitu, že někdo jiný se stará o jejich peníze, ale to neznamená, že to musí být výhodné. Při výběru aktivního fondu hrozí riziko, že narazíš na špatný fond a tvé investice se propadnou. Zvaž si i historickou výkonnost fondu a poplatky. Když se podíváš na dlouhodobé výsledky, často zjistíš, že ETF vycházejí lépe než většina aktivních fondů. Takže pokud ti pasivní investování vyhovuje, možná není potřeba riskovat s aktivními fondy.

159 slov
1.6 minut čtení
13. 2. 2024
Monika Kočová
Monika Kočová