Charts.cz/Fórum/Výhody ETF oproti aktivně spravovaným fondům?

Výhody ETF oproti aktivně spravovaným fondům?

Zajímalo by mě, jaké jsou hlavní výhody ETF ve srovnání s aktivně spravovanými fondy? Slyšel jsem, že ETF nabízejí různé výhody, ale nejsem si jistý, co to vlastně znamená v praxi. Třeba jsem uvažoval o poplatcích, zda jsou nižší než u tradičních fondů, nebo jak je to s transparentností a likviditou. Jak to vypadá s výkonností těchto dvou typů investic? Měl jsem pocit, že aktivně spravované fondy by mohly být schopny překonat trh, ale zároveň jsem slyšel, že většina z nich to nedokáže. A jak je to se daňovými výhodami? Vím, že ETF mají určité výhody v oblasti daní, ale rád bych věděl víc. Co vše bych měl zvážit při rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Budu rád za rady a zkušenosti od vás, kteří se v tom vyznáte. Díky!

129 slov
1.3 minut čtení
11. 9. 2020
Marcela Dostálová
Marcela Dostálová

ETF mají pár jasných výhod oproti aktivně spravovaným fondům. První věc, co mě napadá, jsou poplatky – ETF obvykle stojí méně, protože jsou pasivně spravované a nemají tolik nákladů na management. To může znamenat víc peněz pro tebe na konci dne. Pak je tu transparentnost; můžeš vidět, co je uvnitř ETF v reálném čase, kdežto u aktivních fondů je to často méně jasné.

Co se týče likvidity, ETF se obchodují jako akcie, takže můžeš nakupovat a prodávat kdykoliv během dne, což je velká výhoda. Aktivní fondy mají obvykle denní nebo měsíční uzávěrky. A když mluvíme o výkonu, většina aktivně spravovaných fondů nedokáže překonat trh po započtení poplatků. Je to tak, že i když někteří manažeři jsou super šikovní, většinou to prostě nevyjde.

A daňově jsou ETF taky fajn – díky tomu, jak jsou strukturované, můžeš mít menší daňovou zátěž při prodeji než u tradičních fondů. Takže pokud chceš investovat s nízkými náklady a dobrou průhledností, ETF by mohly být lepší volba. Ale každopádně je dobrý podívat se na konkrétní fondy a udělat si vlastní průzkum.

174 slov
1.7 minut čtení
14. 1. 2023
Luboš Málek
Luboš Málek

ETF mají oproti aktivně spravovaným fondům dost výhod. Hlavně poplatky jsou zpravidla nižší, což je důležité, protože každý poplatek ti ubírá z výnosu. U ETF platíš většinou jen malou správní sazbu a pak komisi, když nakupuješ nebo prodáváš. Aktivní fondy mívají vyšší poplatky a někdy i skryté náklady.

Pak je tu transparentnost – ETF jsou většinou mnohem přehlednější, vidíš přesně, co máš v portfoliu. U aktivních fondů to může být složitější, protože portfolio manažer občas mění složení bez toho, abys to hned věděl.

Co se týče likvidity, ETF můžeš obchodovat kdykoliv během burzovního dne jako akcie, zatímco aktivní fondy máš obvykle vyřešené až na konci dne.

A teď výkonnost – většina aktivně spravovaných fondů nedokáže dlouhodobě překonat trh po započtení poplatků. Takže pokud ti jde o stabilitu, ETF jsou fajn volba.

Ohledně daní – ETF mají často daňové výhody, třeba méně realizovaných zisků při prodeji, což ti může ušetřit peníze. Celkově bych řekl, že pro běžného investora jsou ETF často lepší volba než aktivně spravované fondy, pokud hledáš nízké náklady a snadnou likviditu.

173 slov
1.7 minut čtení
10. 6. 2024
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová