Charts.cz/Fórum/Fyzické zlato vs. investiční zlato v ETF – co je lepší?

Fyzické zlato vs. investiční zlato v ETF – co je lepší?

Zajímá mě, co je vlastně lepší, jestli koupit fyzické zlato, které si mohu držet doma nebo někde schovat, nebo investovat do zlata přes ETF, což vypadá jednodušeji a možná i bezpečněji. Mám trochu obavy z toho, že když si koupím fyzické zlato, tak co když ho někdo ukradne nebo co když se s ním něco stane. Na druhou stranu, slyšel jsem, že ETF může mít nějaké poplatky a nevím přesně, jak to funguje s tím vlastnictvím. Když investuju do ETF, mám pak nějaký podíl na fyzickém zlatě? Nebo je to jen čistě papírová investice? Jak je to s likviditou? Je snazší prodat fyzické zlato nebo ETF? Myslím, že jak fyzické zlato, tak ETF má svoje výhody a nevýhody, ale nevím, co by pro mě bylo lepší volba. Jaké máte zkušenosti vy? Co byste doporučili někomu, kdo se teprve chystá investovat do zlata?

142 slov
1.4 minut čtení
2. 11. 2023
Milada Matoušková
Milada Matoušková

Takže, tohle je fakt dobrá otázka. Fyzické zlato je super, protože ho máš hned doma a můžeš si s ním dělat, co chceš. Ale jasně, ta bezpečnost je problém – krádež nebo poškození. Můžeš to schovat do trezoru, ale to zase stojí prachy.

Na druhou stranu ETF je jednoduchý a bez starostí. Když investuješ do zlata přes ETF, vlastně jako vlastníš podíl na zlatě, ale nemáš to fyzicky. Poplatky za správu a obchodování tam fakt jsou, ale zase máš větší likviditu – rychleji prodáš a koupíš akcie než fyzické zlato. Takže záleží na tom, co preferuješ – mít něco hmatatelného, nebo radši rychlost a pohodlí s ETF. Doporučil bych zvážit oba přístupy nebo třeba kombinaci obojího.

115 slov
1.2 minut čtení
10. 11. 2024
Eva Kopalová
Eva Kopalová

Když to vezmu kolem a kolem, obě možnosti mají svoje klady a zápory. Fyzické zlato je super, protože ho vlastně máš v ruce a můžeš ho schovat, ale zas je tam riziko krádeže nebo poškození. Musíš taky řešit skladování a možná i pojištění, což může být další náklady. Na druhou stranu, pokud jde o ETF, tak to je fakt pohodlnější – kupuješ akcie, které představují zlato, takže nemusíš mít starosti s tím, že by ti někdo vzal ingoty. Ale pozor na poplatky za správu fondu a taky na to, že vlastně nevlastníš fyzické zlato, jen část fondu. Likvidita je většinou lepší u ETF, to můžeš prodat kdykoliv na burze, zatímco prodat fyzické zlato může být složitější a možná i časově náročnější. Takže záleží na tom, co od toho očekáváš – jestli chceš mít zlato jako fyzickou jistotu nebo se ti víc líbí moderní investice bez starostí.

146 slov
1.5 minut čtení
10. 12. 2023
Bohuslav Beran
Bohuslav Beran