Charts.cz/Fórum/Investice do NFT nebo tradičních akcií?

Investice do NFT nebo tradičních akcií?

Zdravím všechny, chtěl bych se podělit o své myšlenky a trochu se zamyslet nad tím, co je dneska vlastně lepší investice – jestli se pustit do světa NFT, nebo zůstat věrný tradičním akciím. V poslední době jsem hodně slyšel o tom, jak se trh s NFT rozrůstá a kolik lidí na tom vydělává. Na jednu stranu mě to láká, protože je to něco nového a vzrušujícího, ale na druhou stranu mám pocit, že akcie jsou stále bezpečnější volba. Chtěl bych vědět, co si o tom myslíte. Jsou NFT skutečně dobrá investice, nebo je to jen bublina, která dřív nebo později praskne? Jaká je výhoda investování do NFT oproti akciím? Když vezmu v úvahu volatilitu trhu s kryptoměnami a NFT, je lepší mít na svém portfoliu stabilní akcie známých společností? Nebo by bylo rozumné rozdělit investice mezi obojí? Jaké máte zkušenosti? Myslíte si, že se vyplatí sledovat trendy v oblasti digitálního umění a sběratelských předmětů? Jaké rizika vidíte u investic do NFT? Občas se mi zdá, že investování do akcií je taková nudná klasika, zatímco NFT nabízí něco navíc – pocit originality a vlastnictví unikátních digitálních děl. Co říkáte na to, že NFT mohou přinášet zisk i díky licenčním poplatkům při dalším prodeji? Jak tedy postupovat při rozhodování? Kde začít? Rád bych slyšel vaše názory a tipy.

216 slov
2.2 minut čtení
12. 10. 2024
František Hrubý
František Hrubý

Hele, co se týče investic do NFT vs. akcií, tak bych to viděl takhle: akcie jsou prostě klasika, mají historii a nějakou stabilitu. Kdežto NFT jsou jako výstřel do neznáma, můžeš na tom vydělat balík, ale taky přijít o všechno. Záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Já osobně si myslím, že je dobrý mít v portfoliu obojí. Akcie ti dají nějakou stabilitu a třeba dividenda, zatímco NFT přinášejí vzrušení a možnost vlastnit něco jedinečného. Ale pozor na bubliny – trh s NFT je hodně volatilní a může klidně prasknout. Takže pokud se pro NFT rozhodneš, tak pečlivě vybírej, sleduj trendy a buď připravený na možné ztráty. Investice do digitálního umění může být super, ale nesmíš zapomenout na rizika. A ty licenční poplatky? To zní fajn, ale opět – je to spekulativní. Rozhodně doporučuji diversifikaci a neházet všechny peníze do jednoho pytle.

143 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová

No, já myslím, že to záleží na tom, co od investic vlastně čekáš. Akcie jsou tradičnější a většina lidí je vnímá jako bezpečnější, protože máš nějakou firmu, která něco dělá. Ale na druhou stranu NFT nabízejí něco úplně jiného - unikátní digitální majetek, co můžeš vlastnit. Mně přijde, že to je hodně o tom, jak moc riskovat chceš. Trh s NFT může být dost volatilní a je tam spousta podvodů, takže si musíš dávat bacha. Samozřejmě, že můžeš vydělat i díky licenčním poplatkům, což zní super, ale co když se ta umělecká díla neprodají? Těžko říct, jestli je lepší investovat jen do akcií nebo rozdělit portfolio mezi obojí. Já bych asi začal malými částkami a sledoval trendy v digitálním umění. Někdo v tom určitě vidí budoucnost, ale já osobně bych si nechal alespoň část peněz v těch stabilních akciích. Každopádně je důležité se pořád vzdělávat a mít přehled o trhu.

150 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2024
Petra Košťálová
Petra Košťálová