Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší poměr akcií, kryptoměn a realit v portfoliu?

Jaký je nejlepší poměr akcií, kryptoměn a realit v portfoliu?

Přemýšlím o tom, jak správně rozložit své investice mezi akcie, kryptoměny a reality. Vím, že každý z těchto aktiv má své výhody a nevýhody, ale jak to vlastně udělat, aby mě portfolio efektivně chránilo před rizikem a zároveň generovalo slušné výnosy? Zajímalo by mě, jestli existuje nějaký osvědčený poměr těchto tří tříd aktiv. Mám na mysli i faktory jako volatilita trhu, aktuální ekonomická situace nebo dokonce osobní tolerance k riziku. Je lepší mít více akcií a méně kryptoměn nebo naopak? A co reality, kam s nimi? Jak se tohle všechno kombinuje? Slyšel jsem různé názory a strategii od různých investorů, ale chtěl bych mít jasnější představu o tom, jak by ideální portfolio mohlo vypadat. Také mě zajímá, zda se doporučení liší pro začínající investory ve srovnání s těmi zkušenějšími. Jaké jsou vaše zkušenosti a názory na optimální rozložení těchto aktiv? Jakou strategii používáte vy sami?

145 slov
1.5 minut čtení
27. 8. 2024
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

No, tak to je těžká otázka. Záleží dost na tom, jak moc jsi ochoten riskovat a co chceš od investic. Obecně se doporučuje třeba nějakých 60 % akcií, 30 % nemovitostí a 10 % kryptoměn, ale to je hodně orientační. Akcie jsou sice volatilní, ale dlouhodobě většinou přinášejí nejlepší výnosy. Kryptoměny jsou super, pokud máš nervy a chceš víc riskovat, ale nejsou pro každého. Reality ti zas dají stabilitu a pasivní příjem, ale vstupní náklady jsou dost vysoké a likvidita nízká.

Pro začátečníky bych spíš doporučil víc akcií a nějaké ETF, to je méně bolestivý způsob jak do toho vlézt. Držet si krypto jako drobný podíl, klidně těch 5-10 %, protože tam jde o velkou volatilitu. Když máš víc zkušeností, pak si můžeš hrát s poměry a možná přidat víc do krypta nebo realit. Hlavně se ale neboj rebalancovat portfolio podle aktuální situace na trhu a jak se vyvíjí tvoje preference. Takže shrnuto, klíč je v diverzifikaci a přizpůsobení se osobním cílům.

162 slov
1.6 minut čtení
9. 11. 2024
Daniela Kolmanová
Daniela Kolmanová

Hodně lidí se shoduje, že nejlepší poměr akcií, kryptoměn a realit závisí na tom, kolik rizika jsi ochotný podstoupit. Obecně se doporučuje mít víc akcií, třeba kolem 60-70% portfolia, protože ty mají dlouhodobě nejvyšší výnosy. Kryptoměny jsou super volatilní, takže bych je nedával víc jak 10-15%, pokud nejsi zkušený investor a nemáš nervy ze železa. Realitám bych dal zbytek, asi tak 20-30%, protože ti můžou poskytnout stabilní příjem a ochranu proti inflaci.

Pro začátečníky je fajn začít s větším podílem akcií a později přidávat kryptoměny a reality, jak získáš víc zkušeností a sebevědomí. Někdo třeba doporučuje pravidelně rebalancovat portfolio podle aktuálních tržních podmínek, což může být užitečný tip. Rozhodně se neboj konzultovat s někým, kdo má víc zkušeností, ale nakonec to chceš mít především podle svých preferencí a cílů.

128 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Karolína Lacinová
Karolína Lacinová