Charts.cz/Fórum/Jak si vybrat správnou nemovitost, když úrokové sazby rostou?

Jak si vybrat správnou nemovitost, když úrokové sazby rostou?

Zajímalo by mě, jak se orientovat v realitním trhu, když vidíme, že úrokové sazby neustále rostou. Mám pocit, že to může mít velký vliv na dostupnost hypoték a celkovou cenu nemovitostí. Mám v plánu investovat do nemovitosti, ale trochu se obávám, že s rostoucími sazbami se mi bude těžko vybírat. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování? Měly by mě zajímat spíše nemovitosti s nižší cenou, aby se mi snadněji splácelo? Jaké jsou výhody a nevýhody investice do nemovitosti v takovéto situaci? A co třeba lokalita? Je důležité zkoumat oblasti, kde ceny stále rostou, nebo to teď nemá smysl? Jak důležité je mít rezervu pro případ nečekaných výdajů při koupi nemovitosti? Děkuji za tipy!

116 slov
1.2 minut čtení
18. 7. 2024
Lenka Procházková
Lenka Procházková

Takže, když úrokový sazby rostou, určitě bys měl přemýšlet o pár věcech. První, co ti napadá, je rozpočet. S vyššími sazbami se ti zvednou měsíční splátky, takže možná je lepší zaměřit se na levnější nemovitosti, případně menší byty nebo domy. Další důležitá věc je lokalita – sleduj oblasti, kde ceny nemovitostí stále rostou, ale buď opatrnej. Můžeš narazit na místa, co se najednou zdraží, ale taky tam, kde to může padnout. Rezerva na nečekaný výdaje je klíčová, protože opravy a údržba se neptají. Takže jestli plánuješ investici, buď připravený na možné výdaje navíc. V konečný řadě se podívej na trh – jestli to vypadá, že ceny mohou klesnout kvůli vyšším sazbám, tak třeba počkej. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová

Při výběru nemovitosti v době rostoucích úrokových sazeb je dobré mít na paměti pár věcí. Za prvé, jak říkáš, úrokové sazby ovlivňují splátky hypoték, takže bys měl hledat něco, co si opravdu můžeš dovolit. Možná je lepší jít do nižší cenové kategorie, abys neměl příliš velký tlak na rozpočet.

Dále se zaměř na lokalitu. I když ceny obecně rostou, jsou oblasti, kde poptávka stále stoupá. Zjisti si, kde se plánují nové projekty nebo rozvojové plány – to může ovlivnit hodnotu nemovitosti v budoucnu.

Rezerva na nečekané výdaje je fakt důležitá. Počítej s tím, že kromě hypotéky budou i další náklady jako opravy nebo daně.

Celkově se neděs, ale buď obezřetný. Investice do nemovitosti má vždycky svá rizika, ale s rozmyslem a trochou štěstí to může vyjít.

124 slov
1.2 minut čtení
3. 5. 2024
Nikola Šťastná
Nikola Šťastná