Charts.cz/Fórum/Co je to diversifikace a proč je důležitá?

Co je to diversifikace a proč je důležitá?

Mám takovou otázku ohledně investic, která mi leží v hlavě. Četl jsem něco o diversifikaci, ale nejsem si úplně jistý, co přesně to obnáší. Rozumím tomu, že to nějak souvisí s rozdělením investic do různých aktiv, ale proč je to vlastně tak důležité? Slyšel jsem, že diversifikace může pomoci snížit rizika a zajistit stabilnější výnosy, ale jak to funguje v praxi? Jak mám rozložit své investice, abych využil všechny výhody diversifikace? Je lepší investovat do různých druhů akcií, nebo se zaměřit také na nemovitosti a třeba kryptoměny? A co NFT, má smysl je zahrnout do mixu? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo pravidla pro správnou diversifikaci. Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak se dá diversifikace aplikovat na mé vlastní investiční portfolio. Děkuji za jakékoli informace!

131 slov
1.3 minut čtení
23. 7. 2021
Miroslav Vejvoda
Miroslav Vejvoda

Diversifikace je vlastně rozkládání investic do různých aktiv, aby ses vyhnul velkým ztrátám, když jedno z těch aktiv klesne. Když investuješ jen do akcií a trh spadne, můžeš přijít o hodně peněz. Ale když máš třeba část v akciích, část v nemovitostech a něco v kryptoměnách, tak i když jedna část ztratí hodnotu, ty ostatní ti můžou pomoct udržet celkové portfolio v lepším stavu.

Je to důležité, protože to pomáhá stabilizovat výnosy a snižuje riziko. V praxi to funguje tak, že pokud investuješ do různých sektorů a geografických oblastí, snižuješ šanci na to, že ztratíš všechno najednou. Takže ano, je fajn mít mix akcií, nemovitostí a třeba i kryptoměn. NFT může být riskantní a záleží na tom, jak moc se do toho chceš pustit.

Co se týče strategií, můžeš třeba zkusit pravidlo 60/40 – 60% akcie a 40% dluhopisy nebo něco podobného. Důležitý je taky pravidelný rebalancing portfolia, abys udržel zamýšlený poměr mezi jednotlivými aktivy. Takže prostě rozlož investice a sleduj trh. To ti pomůže víc než se snažit trefit do jedné oblasti.

172 slov
1.7 minut čtení
15. 12. 2023
Denisa Sládková
Denisa Sládková

Diversifikace je v podstatě rozložení investic do různých aktiv, aby ses vyhnul velkým ztrátám, když jedno z těch aktiv klesne. Když máš peníze jen v akciích a trh spadne, můžeš přijít o dost. Ale když máš třeba akcie, nemovitosti a nějaké kryptoměny, tak jedna klesne, ale ostatní můžou růst a tvoje portfolio zůstane stabilnější.

V praxi je dobrý mít mix různých typů investic. Například rozdělit peníze mezi akcie různých sektorů (technologie, zdravotnictví), dluhopisy a třeba i alternativní investice jako jsou nemovitosti nebo kryptoměny. NFT jsou teď hodně módní, ale měli bys být opatrný – jsou dost rizikové a volatilní.

Co se strategií týče, můžeš zkusit pravidlo 60/40 (60% akcie, 40% dluhopisy) nebo si prostě říct, že nebudeš investovat víc než určité procento do jednoho typu aktiva. Hlavně mysli na to, že diversifikace ti pomůže snížit riziko a udržet výnosy více stabilní. Takže jo, je to důležitá věc v investování.

148 slov
1.5 minut čtení
22. 2. 2022
David Tomeš
David Tomeš